header-nieuwsbrief-2
Nummer 3 - maandag 7 november 2022
CamphusianumJunior

Van de rector

Daan
Welkom terug na de welverdiende herfstvakantie. Wat hebben we een geluk gehad met de fantastische nazomer.
Onze nieuwsbrief heeft in de herfstvakantie ook een zomerse metamorfose ondergaan. Vanaf nu verschijnt de nieuwsbrief van de school in deze nieuwe vorm. Leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) ontvangen de nieuwsbrief voortaan via de e-mail.

De eerste helft van semester 1 zit er alweer op. We zijn opgelucht dat we tot nu toe weinig last hebben van corona op school. Geen thuislessen, maar altijd onderwijs op school, voor iedereen. Hoe handig en nodig thuisonderwijs soms is, een les op school levert toch altijd de beste en meest blije leerlingen op.

We kunnen naast de lessen gelukkig ook weer alle activiteiten en excursies aanbieden die de schooltijd van een leerling verrijken: In deze nieuwsbrief vertellen we jullie over het eerste, grote schoolfeest sinds 2019, de opstart van de Goededoelencommissie (GDC) met o.a. de kledingruilbeurs en de opstart van onze andere leerlingcommissies met de commissiemarkt.
Als we niet te maken krijgen met nieuwe coronamatregelen, hebben alle leerlingen uit de bovenbouw aan het eind van dit schooljaar weer een buitenlandse reis kunnen maken.

Vorige week is de herfstrapportage afgerond. Hierin staan het welbevinden en het leergedrag van leerlingen centraal. We gaan nu langzaam toewerken naar het eerste rapport.

Veel leesplezier!

Calendarium t/m 9 januari

woensdag 9 november Doemiddag 14.30-16.45 (aanmelden via website)
maandag 28 november Audities On Stage
dinsdag 29 november Audities On Stage
maandag 5 december Les t/m 5e uur. Daarna sinterklaasviering
maandag 5 december Decembernieuwsbrief
dinsdag 6 december Afsluiting ronde 1 van de masterclasses
donderdag 8 december Geen lessen vanwege samenwerkingsdag III
vrijdag 9 december Excursie Delft voor leerjaar 3
maandag 12 december Huiswerkvrij
maandag 12 december Voorleeswedstrijd leerjaar 1
dinsdag 13 december Huiswerkvrij, bovenbouw studieverlof vanaf het 6e uur
woensdag 14 december Huiswerkvrij, onderbouw studieverlof vanaf het 6e uur
woensdag 14 t/m woensdag 21 december Toetsweek bovenbouw
donderdag 15 t/m woensdag 21 december Toetsweek onderbouw
donderdag 22 december Les t/m 5e uur. Daarna kerstkermis (middag) en kerstgala (avond)
vrijdag 23 december Geen lessen vanwege personeelsdag II
maandag 26 december t/m vrijdag 4 januari Kerstvakantie

Personeelszaken

Afscheidsdienst mevrouw Van den Hil

Woensdag 19 november was de afscheidsdienst voor mevrouw Van den Hil. Meer dan twintig collega's en oud-collega's waren daarbij aanwezig. De dienst liet ons weer eens zien wat een sterk en positief persoon Monique was. Ze genoot van het leven, van haar familie en haar leerlingen. Dank aan alle leerlingen die een bericht voor haar hebben achtergelaten in het gedenkboek. Alle berichten hebben de familie veel steun gegeven.

Nieuwe onderwijsassistent

Nelson Waakop Reijers, oud-leerling van de school, komt het team van technisch onderwijsassistenten aanvullen. Hij helpt bij practica van scheikunde en biologie.
tissue

Absentie doorgeven

Ziekmeldingen, betermeldingen en bezoeken aan orthodontist, arts etc. kunt u doorgeven via absentie@camphusianum.nl, ook als de melding voor de dag zelf is.
Verlofaanvragen voor bijzonder verlof kunt u sturen naar meneer Sonneveld, onze leerlingcoördinator, via a.sonneveld@camphusianum.nl

Onderwijs en organisatie

Samenwerkingsdagen

U hebt gemerkt dat er regelmatig studiedagen zijn. Wat doen we op die dagen? Kort gezegd: we werken aan onderwijsvernieuwing. Dit doen we onder leiding van projectleider Marieke Mouwe. Vorig jaar zijn we, mede op basis van jullie feedback, van start gegaan met het project ‘Eerste klas in een nieuwe jas’. Belangrijke pijlers zijn: een grotere, herkenbare maatschappelijke relevantie, meer balans in het rooster en het versterken van autonomie van leerlingen, zodat de motivatie om te leren stijgt. Inmiddels is het basisontwerp zo concreet, dat we opnieuw met leerlingen en ouders in gesprek gaan om de stap naar een definitief ontwerp te maken!

Herfstrapportage

Omdat we dit jaar met twee semesters zijn gaan werken, gaat het eerste rapport pas na de kerstvakantie mee naar huis. Onze mentoren, en u als ouder(s) en verzorger(s) natuurlijk ook, blijven graag op de hoogte van het wel en wee van uw zoon of dochter. Vandaar dat eind oktober de herfstrapportage plaatsvond. De nieuwe bookingsapp was even wennen in het gebruik. We gaan samen met alle collega's evalueren wat goed werkt en wat aandacht behoeft. De mentoren horen graag hoe u het heeft ervaren.

Doemiddagen

Vorige week stond de eerste doemiddag van dit schooljaar op het programma. Leerlingen van groep 7 en groep 8 volgden drie verschillende vaklessen op het Camphusianum, om zo een beeld van de school te krijgen.
Woensdag 9 november en woensdag 15 februari staan er weer doemiddagen in de agenda. Natuurlijk hopen we op veel nieuwe aanmeldingen voor volgend schooljaar. Nodig dus vooral alle broertjes, zusjes, neven, nichten en kinderen in de buurt uit, om een kijkje te komen nemen op het gymnasium. Inschrijven kan via onze vernieuwde website!

Nieuw leven in de socials

Misschien is het al opgevallen: ons Instagram-account, @gymcamphusianum, ziet er anders uit. Ook op Facebookpagina Dirck Camphuysen valt de laatste tijd meer te beleven. En dat werd hoog tijd, want op school gebeurt zoveel dat het delen waard is.
Daarom hebben we, tegelijk met de introductie van de nieuwe huisstijl, de sociale media nieuw leven ingeblazen. Meer nieuws, vooral meer beeld en meer invalshoeken. Informatie, maar natuurlijk ook allerlei andere nieuwtjes - wellicht minder belangrijk, maar wél zo leuk - die vers van de pers in de Vroedschapstraat rollen. Hopelijk kunnen we op termijn nog meer van ons laten horen, op TikTok of YouTube bijvoorbeeld. Maar houd voor nu vooral https://www.facebook.com/dirck.camphuysen en @gymcamphusianum in de gaten!

Masterclasses klas 1 gestart

Dinsdag 11 oktober was het eindelijk zover: alle eersteklassers gingen enthousiast aan de slag bij hun eerste masterclass. Even iets anders dan de ‘gewone’ lessen. Plezier maken, de docenten op een andere manier leren kennen, mixen met leerjaargenoten en óók nog eens iets leren buiten reguliere vakken. In de weken ervoor kon iedere leerling kiezen uit negen masterclasses, variërend van rugby tot programmeren, van dansen tot helpen bij het vergroenen van de school. Leren discussiëren in een masterclass retorica of wegdromen bij sterrenkunde. En nu acht dinsdagmiddagen genieten met op 6 december een feestelijke eindpresentatie!
foto MC 1
foto MC 3
foto MC 2

Vooruitblik activiteiten

Audities On Stage

Maandag 28 en dinsdag 29 november zijn ze er weer: de audities voor dé talentenshow van het gymnasium: On Stage. Na een prachtige tweede-lustrumeditie in februari van dit jaar, gaan we ons voorbereiden op de 11e keer schitteren in Theater Peeriscoop. Maar voor het zover is, vragen wij iedereen die graag het podium op wil, te komen auditeren. Maak je muziek, kun je zingen, dansen, toneelspelen, grappen maken, jongleren, verhalen vertellen, rappen of op een andere manier ons publiek verrassen? Schrijf je dan in via deze link: https://forms.gle/Zz8qS259do6upEWU7

Uitwisselingsproject naar Oeganda

De Goededoelencommissie zamelt al enkele jaren geld in voor het goede doel Edukans, dat zich inzet voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Edukans organiseert ieder jaar een uitwisselingsproject en dit schooljaar mag één leerling tijdens de voorjaarsvakantie mee op een tiendaagse reis naar Oeganda! Leerlingen uit klas 3, 4 en 5 hebben zich hiervoor kunnen aanmelden en donderdag 17 november vinden de sollicitatiegesprekken plaats. De gekozen leerling wordt verslaggever in Oeganda en vergroot na terugkomst op school het bewustzijn van het belang van onderwijs en de grote verschillen tussen arm en rijk.
In-actie-voor-Edukans

Terugblik activiteiten

Neon Nights

Vrijdag 14 oktober mochten we eindelijk weer los. Ruim driehonderd leerlingen maakten er een feestje van op het door de GGC en GDC georganiseerde Neon Nights schoolfeest. In een prachtig verlicht auditorium ging het dak eraf! Gezamenlijk feestten we in stijl een mooie opbrengst voor Edukans bij elkaar. Dat smaakt naar meer.
De voorbereidingen voor een spetterend Kerstgala zijn alweer in volle gang en we hopen iedereen donderdagavond 20 december op z’n kerstbest de vakantie in te kunnen laten luiden.
Dank aan de vrijwilligers van de GGC en GDC voor hun vlekkeloze organisatie!
Neonfeest

Kledingmarkt

Op de vrijdag voor de herfstvakantie konden onze leerlingen en medewerkers koopjes scoren op de kledingmarkt. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!
Ons EcoTeam, de GDC en de Mensa creëerden een echte win-win-situatie: Eerst ruimde je je kast op, vervolgens kon je voor een paar euro leuke, tweedehandskleding op de kledingmarkt kopen en na afloop smulde je van een heerlijke appelflap.
kledingmarkt

Leerlingcommissiemarkt

Dit jaar heeft de jaarlijkse commissiemarkt weer door kunnen gaan. Op initiatief van de Leerlingenraad werd er een commissiemarkt georganiseerd in het auditorium, waarin onderbouwleerlingen kennis konden maken met de leerlingcommissies van onze school. Het was een groot succes en veel commissies hebben een hoop aanmeldingen gekregen. We hopen dat alle leerlingen de kans krijgen om lid te worden van een commissie: het leert je niet alleen dingen die je in het klaslokaal nooit zal leren, maar het is ook gewoon heel erg gezellig!
commissiemarkt

DELF-examens: iedereen geslaagd!

In de vorige nieuwsbrief las u de aankondiging al: Na de coronajaren, was er vrijdag 14 oktober alle aanleiding voor een feestje op het Gymnasium Camphusianum. Dertien laureaten werden geëerd met het behalen van een DELF-diploma.
De examens luisteren, lezen en schrijven werden op school afgenomen, maar voor het spannendste deel, het mondelinge examen, gingen de leerlingen naar Rotterdam of Utrecht. Een hele ervaring.
Op de uitreiking werden de leerlingen stuk voor stuk toegesproken en gefeliciteerd waarna er taart was voor de gediplomeerden en hun familie en vrienden.
Gefeliciteerd Ouiam Bouchaten (afwezig op foto), Dorine Dijksman, Maarten Hartkoren, Constance van den Hoven, Giulia Kalyhin, Floris Meijdam, Dmytro Mistiukevytch, Simon Nieuwenhuis, Hanne Ouwerkerk, Michael Verschoor, Frederique Vonk en Lisa van Wijngaarden!
Delf

Tussenbeoordeling PWS-presentaties

De zesdeklassers zijn in juni gestart met hun profielwerkstuk. Ze werken in duo’s aan een zelfgekozen onderzoek in een van de vakken in het door hen gekozen profiel. Dit onderzoek moet op 26 januari 2023 afgerond zijn. Het cijfer voor het profielwerkstuk is onderdeel van het combinatiecijfer op het examen. Ook wordt de titel van het werkstuk vermeld op het diploma.
Op donderdag 20 oktober vond een tussenbeoordeling plaats. Alle groepen presenteerden voor hun begeleider, een tweede docent en andere leerlingen hun voorlopige bevindingen. De meeste groepen zijn goed op weg om een origineel profielwerkstuk op het vereiste niveau af te leveren. Het is voor de begeleiders altijd weer leuk en interessant om leerlingen te horen praten over iets wat hen in het bijzonder interesseert.
Een lerende school
Begeleiding leerling
Kleinschalig