header-nieuwsbrief-2
Nummer 5- maandag 9 januari 2022
CamphusianumJunior

Calendarium t/m 6 februari

donderdag 12 januari
Cijfers DT in SOM
Start namiddagacademie (voor bovenbouwleerlingen en medewerkers)
vrijdag 13 januari Opgave inhalen/herkansen DT
dinsdag 17 januari
Profielkeuzeavond ouder(s)/verzorger(s) leerjaar 3
woensdag 18 januari SOM op slot (t.b.v. de leerlingbesprekingen)
donderdag 19 januari PWS-markt 16.00-17.00
vrijdag 20 januari Advies vakkeuze leerjaar 3 in SOM
maandag 23 januari
Leerlingbesprekingen leerjaar 3 en 5
Les t/m het 5e uur
Inhalen/herkansen DT 6e t/m 9e uur (leerjaar 5, eventueel leerjaar 6)
CITO Duits
dinsdag 24 januari
Leerlingbesprekingen leerjaar 4 en 6
Les t/m het 5e uur
Inhalen/herkansen DT 6e t/m 9e uur
CITO Frans
woensdag 25 januari
Leerlingbesprekingen leerjaar 1 en 2
Les t/m het 5e uur
Inhalen/herkansen DT 6e t/m 9e uur
CITO Engels
donderdag 26 januari
Voorleeswedstrijd leerjaar 1
Debat Gomarus leerjaar 5
Inleveren PWS leerjaar 6
Namiddagacademie
vrijdag 27 januari Rapporten
zaterdag 28 januari OPEN DAG 9.00-13.00
woensdag 1 februari Opgave ouder-kindavond (van dinsdag 7 februari)
maandag 6 februari Februarinieuwsbrief

Onderwijs en organisatie

Open dag

Op zaterdag 28 januari openen wij de deuren van onze school voor alle geïnteresseerde leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouder(s)/ verzorger(s). Broertjes, zusjes, en ook opa’s en oma’s zijn van harte welkom tussen 09:00 en 13:00 uur. Veel van onze leerlingen komen op hun vrije zaterdag naar school om speciaal rondleidingen te verzorgen voor potentiële gymnasiasten. We hebben er veel zin in om onze mooie school te laten zien en hopen natuurlijk dat de bezoekers net zo enthousiast zijn over onze school als wij.

CamphusianumJunior - herinnering

Op vrijdag 27 januari start ronde 2 van CamphusianumJunior. Voor het eerst hebben we maar liefst zes modules in de aanbieding voor geïnteresseerde leerlingen uit groep 7 en 8. Debatteren, scheikunde, natuurkunde, Russisch, robotica en natuurlijk klassieke taal en cultuur staan op het programma. Mocht je iemand in je omgeving kennen van wie je denkt dat hij of zij mee wil doen, geef het door! Inschrijven kan tot vrijdag 20 januari.

Vooruitblik activiteiten

Voorleeswedstrijd leerjaar 1

Op donderdag 26 januari is de voorleeswedstrijd voor klas 1. Voor die tijd vinden in de klas de voorrondes plaats. Iedereen die wil, dingt mee naar een plekje in de finale. Tijdens de finale strijden acht tot twaalf eersteklassers om de felbegeerde titel van voorleeskampioen van het schooljaar 2022-2023.
Een onafhankelijke jury bestaande uit Eva Blokland (voorleeskampioen van de laatste editie), Emmy van Ingen (boekhandel De Mandarijn), mevrouw Janssen (mediatheek) en mevrouw Veldhuizen (oud-docent Nederlands), beslist wie die dag de eerste prijs verdient.
Vanwege de coronamaatregelen kon de voorleeswedstrijd twee jaar niet doorgaan. We kijken er daarom dit jaar extra naar uit!

Ronde 2 van de masterclasses leerjaar 1

Morgen start ronde 2 van de masterclasses. Voorafgaand aan ronde 1 hoorden de leerlingen ook welke masterclass ze in ronde 2 mochten gaan volgen, maar dat is al weer even geleden. Voor de zekerheid ontvingen ze daarom in de vakantie nogmaals de indeling.
Dank aan alle leerlingen die de enquête over ronde 1 van de masterclasses invulden. Zij beoordeelden de masterclasses vrijwel allemaal heel positief!

Profielkeuzeavond leerjaar 3

Op dinsdag 17 januari zijn ouders/verzorgers van leerlingen in klas 3 welkom bij de profielkeuzeavond. Tijdens deze voorlichting wordt informatie gegeven over de verschillende profielen en de aanloop naar de juiste keuze voor de leerling. De inloop begint om 18.30 uur; de voorlichting start om 19.00 uur.

Boekenclub bovenbouw

“Met een beetje geluk laat een goed boek je anders naar de wereld kijken”, aldus Adriaan van Dis. Het is algemeen bekend dat boeken lezen goed is voor ieders taalvaardigheid en empathische vermogen, maar bovenal is het ontspannend en verrijkend.
Om leerlingen enthousiast te maken en een zetje in de rug te geven bij het lezen voor de lijst zijn er bijeenkomsten van de boekenclub. De volgende boekenclub staat gepland op donderdag 16 februari. We lezen het debuut van Machteld Siegmann: De kaalvreter.
Alle bovenbouwleerlingen zijn van harte welkom. Er wordt niks bijzonders van de leerlingen verwacht; alleen het boek lezen is voldoende. Hopelijk tot dan!

Aardrijkskunde Olympiade bovenbouw

Beschik je over rijke geografische kennis en vaardigheden, ben je analytisch ingesteld en onderbouw je graag je eigen mening? Dan is deelname aan de Aardrijkskunde Olympiade echt iets voor jou! Kan je aan de hand van diverse bronnen samenhang aanbrengen in natuurlijke en maatschappelijke processen en ruimtelijke patronen op verschillende schaalniveaus verklaren? En kan je dit twee uur lang in een toets? Dan maak je als bovenbouwer kans op deelname aan de landelijke finale. Er zijn maximaal dertig plaatsen beschikbaar. Meld je bij je docent aardrijkskunde als je wilt deelnemen.
ak olympiade

Presentaties profielwerkstukken leerjaar 6

Op donderdagmiddag 19 januari om 16.00 uur vinden de jaarlijkse presentaties van de profielwerkstukken van onze zesdeklassers plaats. Elke leerling voert in het examenjaar, meestal samen met een medeleerling, zelfstandig een onderzoek uit dat past binnen het gekozen profiel: het profielwerkstuk.
In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen over de tussenbeoordeling van de profielwerkstukken. Nu is het tijd voor de presentaties van de uiteindelijke onderzoeksresultaten. De onderwerpen zijn ook dit jaar weer erg origineel en interessant, uiteenlopend van een natuurkundig onderzoek naar het werelduurrecord fietsen tot feminisme in de Arabische wereld en werkwoordstijden in de Franse taal.
Ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen die hun profielwerkstuk presenteren, zijn van harte welkom om deze presentaties bij te wonen.

Terugblik activiteiten

Bezoek van Sinterklaas

Ook dit jaar zette Sinterklaas Camphusianen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd of zich anderszins in de kijker hebben gespeeld, in het zonnetje. Het is altijd weer een verrassing welke namen Sint uit zijn grote, rode boek tovert. Beladen met pepernoten, taaitaai en chocoladeletters zorgden de Pieten ervoor dat ieder beloond werd. Dat de Sint en zijn Pieten deze keer van ver moesten komen, bewijst het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Kz5zZfMel1U

Kerstkermis

De GDC kan met trots terugkijken op een zeer geslaagde Kerstkermis. De broodjes hotdog en tosti’s vlogen over de toonbank, er werd fanatiek gevoetbald tegen docenten, hersens werden gekraakt in de escape room en de aangeboden paardrijles van mevrouw Terlouw werd voor een recordbedrag van €92 afgeslagen bij de veiling. Het opgehaalde bedrag van €2450 komt ten goede aan Edukans. Hartelijk dank aan alle leerlingen en collega’s die de Kerstkermis mogelijk maakten!

Kerstgala

Na de zware toetsweek bleek een gemaskerd bal de perfecte afsluiting van het jaar op school. Op feestelijke kersthits en gave discostampers luidden bijna vierhonderd leerlingen en medewerkers het jaar uit. Het was geweldig om te zien hoe ieder zijn best heeft gedaan om met een zo origineel mogelijk kostuum invulling te geven aan het thema Venetiaans carnaval. In de loop van de avond gingen de maskers steeds vaker af en konden we genieten van alle vrolijke gezichten!
Ook met dit feestje is weer bijgedragen aan het goede doel. Dank aan de GGC en GDC voor de goede organisatie.
kerstgala

Afsluiting masterclasses klas 1

Op 6 december lieten onze eersteklassers aan elkaar zien wat ze geleerd en gedaan hebben tijdens ronde 1 van de masterclasses. De middag opende met een spectaculaire dans en we leerden meer over sterren, oude kaarten en de computertaal Python. We bewonderden zelfgemaakte meubels voor op het leerlingbalkon, keken naar basketbaltrucs in de gymzaal, zagen rugbyballen door het auditorium vliegen en leerlingen van de masterclass retorica overtuigden ons ervan dat de plant en de chocolademelk wel een plekje in een luchtballon verdienden ten koste van Elon Musk en het coronavirus niet.
retorica MC
foto basketbal MC

Excursie Delft leerjaar 3

Op vrijdag 9 december bezocht klas 3 de Technische Universiteit in Delft. Leerlingen volgden een van de volgende workshops: Lego Mindstorms en Stabiliteit WIG, Duurzaam bouwen en Programmeren in Minecraft, Techniek & Gezondheid en Lego Mindstorms of Voor even in het Architectenleven en Naar de overkant. De workshops werden gegeven door studenten, die ook uitleg gaven over de universiteit en een rondleiding verzorgden. Het was een leerzame en gezellige dag!

Voorrondes taalkundeolympiade

Woensdag 7 december bogen zo’n vijftien leerlingen uit de bovenbouw zich over de opgaven van de voorronde van de taalkundeolympiade. Voor wie het aandurft: hieronder staat een voorbeeld van een opgave met een begin van de uitwerking. De opdracht ging over de inheemse taal ‘Anonpa’. We wachten in spanning af welke leerlingen door mogen naar de finale op 28 januari in Leiden.
opdracht inheemse taal
foto taalkundeolympiade

Camphusianen in finale Proxsys Cup


De kerstvakantie is voor veel mensen een tijd om uit te rusten, maar we hebben op school ook veel leerlingen die juist heel actief zijn. Een aantal van hen liet dat zien tijdens zaalvoetbaltoernooi de Proxsys Cup in sporthal de Oosterbliek.
We hebben veel goede voetballers op school die het ook zeker in de zaal niet onverdienstelijk doen: de teams met Julius Gort, Joep van Iersel, Umut Karakas, Daan Kruimer en Gianni Letas haalden zelfs de finale!
In de zaal waren ook veel gymnasiasten als supporters aanwezig. Vier ervan zijn hier te zien (Justus, Rik, Jari en Niek uit de JO19-1 van GJS), kort voordat de senioren van GJS kampioen werden.
foto Proxsys
Een lerende school
Begeleiding leerling
Kleinschalig