header-nieuwsbrief-2
Nummer 8 - maandag 3 april 2023
CamphusianumJunior

Calendarium t/m 7 mei


dinsdag 4 april
12.00 SOM op slot voor leerjaar 6
Aanmelden inhalen/herkansen DT leerjaar 6
woensdag 5 april Excursie ak leerjaar 5 (alleen leerlingen met ak)
vrijdag 7 april Goede Vrijdag - vrij
maandag 10 april Tweede Paasdag - vrij
dinsdag 11 t/m vrijdag 14 april
Berlijnreis leerjaar 4
Parijsreis leerjaar 4
dinsdag 11 april
hw-vrij
Inhalen/herkansen DT leerjaar 6
woensdag 12 april Inhalen/herkansen DT leerjaar 6
maandag 17 t/m vrijdag 21 april Activiteitenweek
maandag 17 t/m donderdag 20 april
BAGger leerjaar 3
Examentraining leerjaar 6
woensdag 19 april Verificatie SE-cijfers leerjaar 6
donderdag 20 april
Excursie Xanten leerjaar 2
Excursie gs leerjaar 5 (alleen leerlingen met gs)
vrijdag 21 april
Les 1e t/m 5e uur
Na 5e uur kolderactiviteit (laatste lesdag lj 6)
Poëzieroute leerjaar 5 (onder voorbehoud)
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei meivakantie
maandag 8 mei meinieuwsbrief

Personeelszaken

Meneer Buffinga geeft om persoonlijke redenen tijdelijk minder lessen. Zo zijn de lessen technisch ontwerpen voor leerjaar 3 tijdelijk gepauzeerd en zijn de lessen bedrijfseconomie in leerjaar 5 inmiddels overgenomen door de heer Custers. Meneer Custers heeft vorig jaar ook invalwerk bij ons gedaan en kon dus snel en makkelijk de lessen bedrijfseconomie overnemen. De andere lessen van meneer Buffinga, het mentoraat en examenafrondingen in leerjaar 6 blijven onveranderd.

Onderwijs en organisatie

Leerjaar 6


De allerlaatste reguliere toetsweek voor leerjaar 6 is afgerond. Wat nog rest, zijn de inhaaltoetsen (indien nodig) en de herkansingen. De leerlingen melden zich daarvoor aan middels het ontvangen aanmeldformulier. Het is belangrijk dat alle leerlingen checken of hun PTA / schoolexamen compleet is. Op woensdag 19 april moeten zij zelf het eindresultaat van het schoolexamen controleren en ondertekenen. Plaats en tijd daarvoor volgen nog.
Na de toetsweek verwachten wij de leerlingen nog in hun lessen. Gemaakte toetsen worden besproken en/of examenlesstof wordt nog afgerond of herhaald. Ook in week 16, de laatste week voor de meivakantie, zullen voor sommige examenvakken de lessen doorgaan. Er kunnen roosterwijzigingen plaatsvinden om ruimte te maken voor lesverlenging ten behoeve van examentraining. Maandag 8 tot en met woensdag 10 mei worden er voor een aantal examenvakken examentrainingen ingepland. De wijze waarop deze training plaatsvindt, zal door de eigen vakdocent gecommuniceerd worden. Houd het lesrooster voor week 16 en de dagen na de meivakantie dus goed in de gaten. Op deze wijze willen wij tot het laatste moment voor de start van het eindexamen in contact met alle leerlingen blijven om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun laatste stap naar het felbegeerde Camphusianum-diploma!

Vooruitblik activiteiten

Excursie Xanten leerjaar 2

Dit jaar staat er voor klas 2 een excursie naar het stadje Xanten op het programma. Xanten ligt net over de grens bij Duitsland. Bij Xanten is een oude Romeinse nederzetting geweest, die deels opgegraven is en gereconstrueerd wordt door gebruik te maken van oude, Romeinse technieken. Op die manier kun je niet alleen zien hoe gebouwen er in de Romeinse tijd uitzagen, maar ook hoe deze gebouwd werden. Door het reconstrueren komt de Romeinse wereld echt tot leven. Daarnaast bezoeken we het museum met de overblijfselen van het grote thermencomplex. In het stadje zelf kunnen we de meegebrachte lunch nuttigen en een opdracht voor het vak Duits maken.

BAGger leerjaar 3

Het veldwerkproject BAGger staat weer voor de deur. Vanaf 17 april gaan alle derdeklassers naar Schoonrewoerd. Vier dagen wordt de omgeving van de idyllisch gelegen, historische boerderij De Kruythof in Schoonrewoerd onderzocht. Je gaat aan de slag met onderwerpen binnen de vakken aardrijkskunde, biologie, kunst en scheikunde.
Iedere ochtend trekken we eropuit om veldwerk te verrichten in de landelijke omgeving. Daarna keren we terug naar de monumentale stal waar de resultaten van het veldwerk in groepjes worden verwerkt.
In de oude boomgaard kun je, als de zon schijnt, heerlijk van je boterham genieten. De helpende ouders zetten sloten vol koffie en thee.
Toegegeven, je moet best een eindje fietsen, maar aan het einde van de week kijkt bijna iedereen met plezier terug op een leuke en leerzame week.

Berlijnreis leerjaar 4

Berlin, wir kommen!
Tussen 11 en 14 april gaan de leerlingen van klas 4 die Duits volgen, naar de hoofdstad van Duitsland: Berlijn.
We reizen met de bus en overnachten in een hostel.
In Berlijn is de geschiedenis voelbaar, overal in de stad word je eraan herinnerd. Zo zie je resten van de Berlijnse Muur die in 1961 werd gebouwd. Gelukkig werd deze muur in 1989 afgebroken. Het huidige Berlijn is een bruisende en moderne stad.
We bezoeken alle belangrijke bezienswaardigheden zoals de Rijksdag, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor.
We hopen met elkaar op een leerzame en gezellige excursie.

Parijsreis leerjaar 4

Oui, on va à Paris!
Vlak na Pasen gaan we met een deel van de vierdeklassers naar de Lichtstad. Nu de 'éboueurs' inmiddels de straten weer schoonvegen en de vuilnisbakken legen, maken we ons op voor deze langverwachte culturele onderdompeling. Le Louvre, Le Panthéon, Le Château de Versailles of les Catacombes, voilà: een greep uit de bezienswaardigheden. Of een gezellig etentje 's avonds in de studentenwijk 'Quartier latin', niets dan hoogtepunten. We zijn ervan overtuigd dat we mooie foto's voor op de muur in school zullen meebrengen.

Excursie aardrijkskundig veldwerk Utrecht leerjaar 5

5 april gaan de aardrijkskundeleerlingen uit klas 5 naar Utrecht om hier hun onderzoek naar de leefbaarheid in enkele zelfgekozen wijken uit te voeren. Utrecht presenteerde als een van de eerste steden in Nederland zijn plannen voor de toekomst van de stad. De leerlingen brengen op basis van hun bevindingen in een informatieve film een advies uit: In hoeverre passen de onderzochte wijken al in de ruimtelijk plannen van de gemeente? Vervolgens zoeken ze naar creatieve oplossingen om die inpassing mogelijk te maken. Hierbij bezoeken ze de wijken, voeren interviews en observaties uit, stellen buurtprofielen op en gaan op bezoek in het stadhuis om meer informatie over de plannen te verwerven.

Terugblik activiteiten

Boekenweek in de mediatheek

Van 11 tot en met 19 maart was de landelijke Boekenweek met als thema ‘Ik Ben Alles’.
In de mediatheek was hierover een promotietafel ingericht. Bijzonder in de collectie is de verzameling boekenweekgeschenken, met als oudste exemplaar het boekenweekgeschenk uit 1948!

Camping Camphusianum 2023: Welkom in de jungle!

Aantal wilde dieren (leerlingen): 82 (plus één huishond)
Aantal dierentemmers (docenten): 10
Aantal flessen frisdrank: 100
Aantal eieren voor het ontbijt: 80
Aantal lasergamepartijtjes: 12
Aantal uur geslapen in totaal: 0.25…
Hoeveelheid geld opgehaald voor Edukans: ongeveer €1400!
Hoeveelheid plezier: onmetelijk!
IEDEREEN BEDANKT VOOR EEN FANTASTISCHE NACHT!

Afsluiting masterclasses

Deze maand rondden alle eersteklassers de tweede ronde van de masterclasses af. Ze beoordeelden deze masterclasses met een gemiddelde van een 7,6.
Volgend jaar volgen de leerlingen opnieuw twee modules. Ze kunnen dan kiezen uit een ander aanbod waar ze hopelijk net zo enthousiast over zijn.
De 'cartografen' van deze ronde hadden een verrassing tijdens de afsluitende bijeenkomst. Meer hierover lezen jullie verderop in deze nieuwsbrief.

Theaterbezoek leerjaar 1 en 2

Stel dat het leven een spelletje was. Dat je elke misstap en gênante situatie over kon doen...
Dinsdagochtend 28 maart bezochten leerjaar 1 en 2 in theater Peeriscoop de licht-filosofische voorstelling Zoet Water van jeugdtheatergezelschap Garage TDI, over het belang van falen en omgaan met teleurstelling.

Romereis leerjaar 5

Alles zat mee in Rome en Napels tijdens de reis in maart! Aan het begin van de week werd steeds regen voorspeld, maar we kwamen altijd weg met hooguit twee miezerbuitjes. In de loop van de tijd werd het zonnig en 21 graden! De leerlingen gedroegen zich uitstekend, de rijen voor de Sint-Pieter waren kort, bij de treinreis was maar een uur vertraging (op totaal 24 uur) én Italië zelf toonde zich op zijn mooist: de Napolitanen waren bezig met shoppen en religieuze processies en de Vesuvius was bij kraakheldere hemel geweldig zichtbaar vanuit sommige hotelkamers! Leerzaam, positief en gezellig!

Delf-examens

Afgelopen woensdag 15 maart op school en zaterdags naar Bilthoven voor het mondelinge examen: Alexandra deed het voor haar Delf-B1-examen. Ook Dorine en Maarten wisten zich in hun examenjaar te motiveren voor de uitdaging op B2-niveau. Ouiam en Constance ook, terwijl ze vorig jaar het vak Frans al hadden afgerond.
Ook leuk om te weten: met een B2-diploma mag je direct naar de Sorbonne om (verder) te studeren zonder verplichte taaltoets.
We zijn trots op onze leerlingen die zichzelf weten uit te dagen en daarmee ook zo ver komen!

Twee finalisten bij de aardrijkskundeolympiade

Kai Voormolen en Dmytro Mistiukevych horen bij de vijftien beste aardrijkskundeleerlingen van Nederland! Zij mogen daarom deelnemen aan de driedaagse finale van de aardrijkskundeolympiade van 7-9 juni op de HAS in ’s-Hertogenbosch. Daar nemen ze het op tegen de andere talenten uit het land voor een plekje bij de beste vier om voor Nederland uit te mogen komen op de iGeo 2023 in Bandung, Indonesië. Daartoe zullen de finalisten onderworpen worpen aan een theoretische toets, een sociaal- en fysisch-geografisch veldwerk over actuele problematiek en een digitale ontwerpopdracht met een geografisch informatiesysteem. We wensen Kai en Dmytro een onvergetelijke ervaring toe!

Mayra de Wit over haar masterclass

Afgelopen periode hebben we meegedaan met de masterclass cartografie. We kregen les van meneer Stel (aardrijkskundedocent).
Tijdens deze periode hebben we van alles geleerd over kaarten. We leerden hoe mensen uit het verleden de wereld projecteerden op een plat vlak. Dat zag er niet altijd even goed uit, want je kan een rond oppervlak zoals de aarde niet perfect projecteren op een plat vlak (de aarde is rond trouwens, zoek maar op op Google!). Als je dat probeert, zie je wel dat er een paar landen groter worden dan ze eigenlijk zijn en een paar landen veel kleiner.
We leerden ook hoe we zelf een kaart moesten opbouwen. Bijvoorbeeld: door van licht naar donker aan te geven hoeveel er van iets is.
Met behulp van het programma Edugis kregen wij de kans om zelf ook een kaart te maken! Het enige wat je nodig hebt om een kaart te maken is creativiteit (en een apparaat waarmee je naar Edugis.nl kan). Het is tegenwoordig zo makkelijk om zelf kaarten te maken!
Vroeger was dat niet zo. Toen moesten ze alles gewoon met de hand maken. Maar die kaartenmakers van vroeger hadden een geheim. Hun trucje was namelijk een kaart te nemen die al bestaat en die nog mooier maken. Je hoefde er helemaal geen wereldreiziger voor te zijn! Een voorbeeld hiervan is de familie Blaeu. Zij waren Nederlandse kaartenmakers. Zij maakten super mooie atlassen (en super dure)!
Tjdens de laatste les kregen we echt iets heel bijzonders te zien. Namelijk een deel van de originele Atlas Maior van de familie Blaeu. En zelfs nog de editie met bladgoud erop als
versiering! Daardoor konden we goed zien en voelen hoe een oude, maar gouden kaart er nou in het echt uitzag.

Camping Camphusianum 2

Na een nacht met weinig slaap is het tijd voor een lekker ontbijt!