header-nieuwsbrief-2
Nummer 9 - maandag 8 mei 2023
CamphusianumJunior

Calendarium t/m 5 juni


woensdag 10 mei
Laatste lesdag leerjaar 6
Studieverlof vanaf het 6e uur leerjaar 6
donderdag 11 t/m vrijdag 26 mei Centrale eindexamens leerjaar 6
donderdag 18 mei Hemelvaartsdag - vrij
vrijdag 19 mei Vrij
maandag 29 mei
Tweede Pinksterdag - vrij
maandag 5 juni
Juni-nieuwsbrief verschijnt
Studieverlof leerjaar 4 en 5 vanaf het 6e lesuur

Personeelszaken

Vanaf vandaag zal mevrouw Van der Laan haar werk hervatten. Voor de vakantie hebben wij de heer Van Diggelen hartelijk bedankt voor de vervanging van haar lessen.

Onderwijs en organisatie

Aanmeldingen schooljaar '23-'24

Op het moment van schrijven staat de teller op 111 aanmeldingen voor leerjaar 1 voor het komende schooljaar. We verheugen ons erop om deze nieuwe Camphusianen te mogen verwelkomen. Met dit aantal inschrijvingen blijven we qua leerlingaantallen mooi stabiel in een regio met demografische krimp. Via deze weg heel veel dank aan de vele leerlingen die óf op de open dag óf bij Camphusianum Junior hebben meegeholpen om de groep-8-leerlingen kennis te laten maken met onze school. Jullie zijn de beste reclame die we ons maar kunnen wensen. Dank jullie wel toppers!

Examenzaken

Na een fijne en constructieve samenwerking met leerlingen uit leerjaar 6 kunnen we terugkijken op een geslaagde kolderdag. Hun laatste schooldag was daarmee een feit.
Nog één laatste klus te klaren voor het felbegeerde Camphusianum-diploma: van donderdag 11 tot en met vrijdag 26 mei vinden op de vijfde verdieping van de school de eindexamens plaatsvinden. Ten behoeve van de rust voor onze examenkandidaten is deze verdieping die periode niet toegankelijk voor leerjaar 1 tot en met 5. Houd daarom het dagelijkse rooster goed in de gaten voor lokaalwijzigingen. Vandaag tot en met woensdag 10 mei vinden examentrainingen en/of vragenuurtjes plaats. Eindexamenkandidaten kunnen hier naar behoefte gebruik van maken. Houd het dagrooster hiervoor in de gaten.
Wij wensen alle eindexamenkandidaten (en hun ouder(s)/verzorger(s)) heel veel succes met deze voor hen bijzondere laatste weken!

Startdata toetsweek

De tijd tussen meivakantie en zomervakantie is twee maanden, maar over ongeveer een maand zijn de laatste lesdagen van dit jaar en begint de laatste toetsweek. Het aantal toetsen bepaalt hoe lang de toetsweek voor elk leerjaar duurt en daarom hebben de verschillende leerjaren ook andere startdata. Leerjaar 4 en 5 bijten het spits af op dinsdag 6 juni, leerjaar 2 en 3 volgen op donderdag 8 juni. Zij hebben die dag tot de grote pauze les en hebben op het zesde uur hun eerste toets. De eersteklassers hebben minder toetsen. Hun toetsweek begint daarom pas op maandag 12 juni. We wensen alle leerlingen veel succes bij de voorbereiding van de toetsen tijdens hun laatste lesweken.

Vooruitblik activiteiten

Drakenbootraces

Zaterdag 13 mei is het zover: na drie jaar stilte vinden tijdens de Open Havendag in Gorinchem als vanouds de spectaculaire drakenbootraces plaats. De sectie l.o. heeft opnieuw vijfdeklassers weten te enthousiasmeren: twee boten met Camphusianen strijden die dag tegen andere teams en dingen mee naar de prijzen voor de snelste tijd of de origineelste outfits. We nodigen leerlingen, ouder(s)/verzorger(s) en docenten uit om onze leerlingen aan te moedigen.

Terugblik activiteiten

Xanten leerjaar 2

Met bijna honderd leerlingen van leerjaar 2 zijn we op 20 april de Duitse grens overgestoken om de opgebouwde reconstructies van de Colonia Ulpia Traiana (CUT) te bekijken. De leerlingen lezen bij Latijn verhalen over de Romeinse stad Pompeii en daar past deze excursie goed bij. We stonden stil bij het leven in een stad, welke gebouwen er zijn en hoe deze er in de Romeinse tijd hebben uitgezien. Vooral het amfitheater was een ‘must-see’ voor de leerlingen en er werd fanatiek koppeltje geduikeld, maar ook een ‘echt’ duel uitgevochten! In het museum mocht een leerling ervaren hoe het was als soldaat, met helm, zwaard, schild en persoonlijke bepakking. De nederzetting kent een lange historie, waarin soldaten een grote rol hebben gespeeld. Dit is ook in de expositie in het museum goed terug te zien. Moe door de vele stappen, maar ook door alle indrukken namen de leerlingen zeven uur later hun plekje in de bus weer in voor de terugreis.
Ondanks de kou was de groep hartverwarmend. Bedankt voor jullie inzet!

Bagger leerjaar 3

Tijdens vier dagen Bagger hebben zo’n honderd derdeklasleerlingen kennisgemaakt met onze prachtige omgeving. De fruitbomen stonden in volle bloei, net als de bermen. Het zorgde bij sommige leerlingen voor prikkende ogen en volle neuzen en zij hoopten stiekem misschien wel op een regenbui, maar het weer bleef mooi en een beginnende hooikoorts kon deze heerlijke dagen de pret niet drukken. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar de biologische en chemische waterkwaliteit. De schuur hing vol met abstract werk van de creatievelingen onder ons. Nieuw dit jaar was de geologische vlog: Leg uit hoe de Wiel van Bassa is ontstaan. Bijzonder mooie opnames werden gemaakt en bewerkt tot een YouTube-hit. Kortom: ook de 28e editie van Bagger was een groot succes! Met ook dit jaar weer veel dank aan meneer Scherpenzeel, bij wie wij deze week op het erf vertoefden!

Berlijnreis leerjaar 4

We blikken terug op een zeer geslaagde excursie naar Berlijn!
Op de eerste avond bezochten wij de Reichstag, het Duitse parlement, met de indrukwekkende futuristische koepel: voor sommigen al een hoogtepunt! De tweede dag was een dag vol bezienswaardigheden, waaronder de Berliner Dom, de Brandenburger Tor en een stukje Berlijnse muur. De graffitiworkshop en de fietstocht op de dag erna waren beide een succes, maar de klapper was toch wel de speurtocht, waarbij de leerlingen zelf met de metro door Berlijn reisden. We zijn blij dat wij met deze gezellige en fijne groep deze prachtige reis hebben gemaakt.

Parijsreis leerjaar 4

Superlatieven schieten tekort om te beschrijven hoe leuk het was om met de vierdeklassers naar Parijs te mogen gaan. Zowel de sfeer in de groep onderling als tussen docenten en leerlingen was erg fijn en die ambiance zat er vanaf het begin goed in. Bovenop de Arc de Triomphe, in het Louvre of in de tuinen van Versailles hebben de leerlingen geleerd over de geschiedenis, kunst en literatuur van Frankrijk en Europa. Daarnaast kregen andere vakken aandacht, zoals biologie bij het bezoek aan de Jardin de Plantes of natuurkunde bij het zien van de Slinger van Foucault. Wat je leert als je zelf in het Frans je diner bestelt of je groepje door het metrostelsel loodst, is natuurlijk helemaal onbetaalbaar. Burgerschapsvorming in praktijk. Un grand merci aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, ten eerste de leerlingen zelf.

Excursie Ieper leerjaar 5 geschiedenis

Op donderdag 20 april vertrokken we met 55 vijfdeklassers en 4 docenten naar Ieper. Dit als introductie op het thema Eerste Wereldoorlog. Na de busreis kwamen we aan op Tyne Cott, een Britse begraafplaats (foto 1). Vervolgens vertrokken we naar Ieper om het museum ‘In Flanders Fields’ te bezoeken. Hier kregen we met een audiotour een beeld van hoe de Eerste Wereldoorlog was voor burgers en soldaten. In de middag bezochten we Essex Farm, een andere Britse begraafplaats. Vervolgens reden we via het Canadees monument en het gasmonument naar Hill 62, waar nog oude loopgraven (foto 2) te vinden zijn. Na wat tijd in Ieper om te eten, konden we beginnen aan de reis naar huis. Al met al was het een leerzame en interessante excursie!

Delf-examens: Félicitations!

Nota bene tijdens de Parijsreis kregen wij het prachtige bericht dat alle kandidaten geslaagd zijn voor hun Delf-examens. Een groot compliment voor hun inzet en felicitaties met het behalen van hun diploma voor Ouiam Bouchaten, Dorine Dijksman, Alexandra van Drooge, Maarten Hartkoren en Constance van den Hoven. We zijn trots op deze leerlingen die zichzelf blijven uitdagen. C’est formidable!