header-nieuwsbrief-2
Nummer 6 - maandag 6 februari 2023
CamphusianumJunior

Calendarium t/m 7 maart

woensdag 8 februari Voorlichtingsavond ouders/verzorgers groep 7/8
vrijdag 10 februari First Lego League Robotica
woensdag 15 februari Schrijversbezoek Valentijn Hoogenkamp leerjaar 4
woensdag 15 februari Doemiddag leerlingen groep 7/8
maandag 20 februari Deadline profielkeuze leerjaar 3
maandag 20 februari Reparatietoetsen 1e en 2e uur leerjaar 1 t/m 4
dinsdag 21 februari Reparatietoetsen 1e en 2e uur leerjaar 1 t/m 4
dinsdag 21 februari Schrijversbezoek Anna Woltz leerjaar 2
donderdag 23 februari On Stage
vrijdag 24 februari Personeelsdag III, leerlingen vrij
maandag 27 februari t/m vrijdag 3 maart Voorjaarsvakantie
zondag 5 maart Vertrek treinreizigers Romereis
maandag 6 maart Vertrek vliegtuigreizigers Romereis
dinsdag 7 maart Maartnieuwsbrief

Personeelszaken

Meneer Van Horik geeft het restant van dit schooljaar prioriteit aan het afronden van zijn studie. Hij verlaat daarom helaas onze school. De heer Bras is een nieuwe docent op school en wordt zijn opvolger in de vaksectie natuurkunde.
Meneer Velema heeft een nieuwe uitdaging gevonden op de internationale school in Den Haag. Vanaf 1 maart worden zijn lessen aardrijkskunde en biologie verzorgd door een oude bekende, mevrouw Van Arum. Zij wordt weer onderdeel van het team op onze school. Vanaf volgend schooljaar richt zij zich alleen op de lessen biologie.
Meneer Bulk is een nieuw gezicht op school. Hij neemt tijdelijk de lessen lichamelijke opvoeding over van de heer Sonneveld, zodat die meer tijd overhoudt voor het leerlingcoördinaat.
Mevrouw Van Aalten, teamleider van collega-school het Fortes Lyceum, komt vanaf half februari het team van teamleiders versterken. Zij springt in voor mevrouw Van Duffelen die vanwege ziekte minder belastbaar is.

Onderwijs en organisatie

Open dag

Na twee jaar noodgedwongen een online open dag, konden zaterdag 28 januari de deuren van de school weer open voor een 'ouderwetse' open dag. Geïnteresseerde leerlingen uit groep 7 en 8 kwamen over de rode loper de school binnen. Meer dan 100 van onze eigen leerlingen stonden paraat om de nieuwe Camphusianen rond te leiden of om te assisteren bij de verschillende vakken. We kijken terug op een geslaagde dag en hopen natuurlijk op veel nieuwe aanmeldingen.
DSCN4495[1]
DSCN4416
DSCN4445

Ouderinformatieavond voor ouders/verzorgers nieuwe leerlingen

Voor ouders/verzorgers van leerlingen uit groep 7 en groep 8 is er woensdag 8 februari weer een informatieavond op het gymnasium. Aanmelden kan via de website. De avond start om 19:00 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur.

Doemiddag voor nieuwe leerlingen

Op woensdag 15 februari is er een doemiddag voor leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool. Ze krijgen drie lessen, waaronder een les Grieks, om zo een beeld te krijgen van het onderwijs op het Camphusianum. Aanmelden kan tot en met vrijdag 10 februari via de website.

Reparatiesysteem leerjaar 1 t/m 4

We realiseren ons dat we niet duidelijk genoeg zijn geweest over de aanpassing van het reparatiesysteem voor dit jaar. Daarom houden we het bestaande reparatiesysteem dit schooljaar nog aan. Dit betekent dat leerlingen van leerjaar 1 tot en met 3 twee reparaties mogen inzetten en leerjaar 4 één reparatie mag inzetten. Leerjaar 4 heeft daarnaast nog een herkansing voor PTA-toetsen na de laatste toetsweek.

De reparatietoetsen vinden plaats op maandag 20 en dinsdag 21 februari tijdens het eerste en tweede lesuur. Vakken waarbij (nu of eerder) al reparatiemogelijkheden en -regels zijn ingezet, nemen niet ook nog eens deel aan het hierboven genoemde reparatiesysteem. De spelregels en digitale aanmelding zijn via een SOM-bericht aan de leerlingen toegestuurd.

Eindexamen 2023

Het lijkt nog ver weg en er is nog een klus voor leerlingen te klaren, maar zo langzaamaan bereiden we ons voor op de plek van het eindexamen en de organisatie van de diploma-uitreiking.
De eindexamens maken de leerlingen in de lokalen op de vijfde verdieping van onze school.

De diploma-uitreiking voor alle geslaagden hebben we moeten verplaatsen van dinsdag 4 juli naar donderdag 6 juli: door het ministerie zijn we verrast door een langer tweede tijdvak met een latere uitslag tot gevolg.

De Grote Kerk, waar de diploma-uitreiking gewoonlijk plaatsvindt, is op 6 juli helaas niet beschikbaar. Sommige leerlingen en ouders vinden dat jammer. Dit begrijpen we. Toch willen we onder het mom van ‘samen uit, samen thuis’ op één datum alle examinandi feliciteren en uitzwaaien. De uitreiking is waarschijnlijk bij ons op school. Samen met leerlingen bekijken we hoe we de uitreiking op net zo’n feestelijke wijze kunnen vormgeven.

Vooruitblik activiteiten

Dansdag leerjaar 1

Voor de eerste klassen organiseren we in de activiteitenweek op dinsdag 21 februari een dansproject in samenwerking met het Scapino Ballet. Leerlingen hebben t/m het vijfde lesuur les. Daarna worden ze verdeeld over zes groepen. Iedere groep werkt onder leiding van een dansdocent aan een choreografie. Na de werkperiode en generale zijn de leerlingen klaar voor de voorstelling in het auditorium. De voorstelling begint om 18.30 en duurt een uur. Familie is van harte welkom om te komen kijken!
Op dinsdag 7 februari ontvangen leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) een informatiebrief en de groepsindeling.
scapino 2
scapino 3
scapino 1

Schrijversbezoek leerjaar 2

Op dinsdag 21 februari heeft ook klas 2 een leuke activiteit: De populaire kinder- en jeugdboekenschrijfster Anna Woltz komt op bezoek om te vertellen over haar boeken. Anna Woltz won veel prijzen, waaronder een Gouden Griffel voor Gips en Zilveren Griffels voor De Tunnel en Alaska. Ze bracht al eerder een ontzettend leuk bezoek aan onze school. We kijken er daarom ook nu erg naar uit. Tijdens de lessen Nederlands bereiden we het bezoek voor.
Anna Woltz 1
De tunnel
AW 3

Schrijversbezoek leerjaar 4

Tijdens Literatour brengt schrijver Valentijn Hoogenkamp op woensdag 15 februari een bezoek aan klas 4. De auteur leest voor uit eigen werk en natuurlijk is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Ter voorbereiding op het bezoek maken de leerlingen in de klas kennis met het werk van Hoogenkamp. Wie meer wil weten over Valentijn Hoogenkamp kan zijn auteursprofiel, een sneak preview en een interview lezen via deze link: https://www.hebban.nl/boekenweekvanjongeren/literatour. Zijn boeken zijn beschikbaar in onze mediatheek, maar bijvoorbeeld ook via onlinebibliotheek.nl. Natuurlijk kunt u ook uw plaatselijke boekhandel steunen door het boek aan te schaffen. Leerlingen kunnen het dan tijdens het bezoek laten signeren!
Valentijn Hoogenkamp

Romereis leerjaar 5

In maart is het zover: de traditionele Romereis! 109 vijfdeklassers en twaalf begeleiders bezoeken dan het Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, de Sint Pieter en vele andere bezienswaardigheden. Dit jaar is de reis wat anders dan anders: we gaan maar vier nachten naar het vertrouwde klooster in Rome en verblijven ook drie nachten in een hotel in Campanië. Zodoende bezoeken we nu ook Napels. Ook nieuw is de reis van dertig leerlingen en vier begeleiders per trein naar Italië. Die reis duurt misschien iets langer, maar de duurzaamheid en de ritjes langs de Rijn, door de Alpen en Toscane maken dat hopelijk ruimschoots goed!
Nightjet naar Rome

Terugblik activiteiten

Voorleeswedstrijd leerjaar 1

Donderdag 26 januari vond in het auditorium de veertiende editie van de voorleeswedstrijd voor leerjaar 1 plaats. Acht leerlingen streden om de felbegeerde titel van voorleeskampioen van schooljaar 2022-2023. Voor 1A deden Berend en Marcus mee, voor 1B Kate en Daan, voor 1C Britt en Sven en voor 1D Sana en Bonne. De vakkundige jury bestond uit oud-docent mevrouw Veldhuizen, mevrouw Van Ingen van boekhandel De Mandarijn, mevrouw Jansen van de mediatheek en Eva Blokland, de winnares van de vorige editie. Na een uur lang ademloos geluisterd te hebben naar deze acht dappere kandidaten vertelde jurylid Eva dat Britt op 3 geëindigd was, Bonne op 2 en Sven met zijn prachtige vertolking van mevrouw Bulstronk uit de klassieker Matilda van Roald Dahl op 1.
Deelnemers2023
Winnaars2023 2

Bezoek aan scholengemeenschap Gomarus leerjaar 5

In het kader van het hoofdstuk Pluriformiteit bij maatschappijleer zijn we met klas 5 op bezoek geweest bij scholengemeenschap de Gomarus: 110 Camphusianen die een andere schoolcultuur in stappen. We startten met een biologisch-wetenschappelijk debat over de evolutietheorie. Twee sprekers gingen diep in op de wetenschappelijke kracht en zwakte van de theorie. Oud-docent Jaap van Diggelen, die zichzelf als ongeneeslijk religieus betitelt, verdedigde de evolutietheorie met verve.

Daarna zijn de leerlingen zelf, in kleinere groepen gemengd, de lokalen in gegaan en hebben ze elkaar bevraagd met vragen als: “Wat maakt voor jou het leven de moeite waard?” “Is er meer?” “Welke rol speelt twijfel?” Deze grote vragen leverden waardevolle en spannende gesprekken op.

Aardrijkskunde Olympiade bovenbouw

Vrijdag 20 januari namen achttien aardrijkskundetalenten uit de bovenbouw deel aan de voorronde van de landelijke Aardrijkskunde Olympiade. In een schriftelijke toets van twee uur beantwoordden ze 28 vragen over fysische en sociaalgeografische vraagstukken. De toets leidde de leerlingen langs de geopolitieke situatie in Zuid-Amerika en geologische processen in Griekenland naar het Nederland van 2120. Enkele leerlingen brachten het er zo goed vanaf dat hun toets voor een tweede controle naar de landelijke commissie mag worden gestuurd. Zou net als vorig jaar een van onze leerlingen zich weten te kwalificeren voor de eindronde in juni in Den Bosch? We weten het hopelijk in april.
Kleinschalig
Begeleiding leerling
Een lerende school