header-nieuwsbrief-2
Nummer 7 - dinsdag 7 maart 2023
CamphusianumJunior

Van de rector

Daan
Het licht komt terug en 's avonds fluiten de vogels weer. Hoewel het voorjaarsweer nog even op zich laat wachten, komt er hier en daar al een krokus kijken. Over zeven weken is het meivakantie en over zo'n honderd dagen is het al de laatste lesdag van dit schooljaar. De vijfdeklassers zijn vertrokken richting Rome. Het voorjaar is begonnen en de tijd vliegt.

Calendarium t/m 3 april

t/m maandag 13 maart Romereis leerjaar 5
dinsdag 14 maart
Romeverlof leerjaar 5 (vliegtuigreizigers)
Thuiskomst vanuit Rome treinreizigers
dinsdag 14 maart Inschrijfavond nieuwe leerlingen
woensdag 15 maart Inschrijfavond nieuwe leerlingen
woensdag 15 maart DELF-examen
dinsdag 21 maart Studieverlof leerjaar 6 vanaf het 6e lesuur
woensdag 22 t/m dinsdag 28 maart Toetsweek leerjaar 6
vrijdag 24 maart Voorjaarsrapportage
dinsdag 28 maart Theater leerjaar 1 (9.30) en leerjaar 2 (11.00)
vrijdag 31 maart t/m ontbijt 1 april Camping Camphusianum
maandag 3 april Aprilnieuwsbrief

Personeelszaken

Per 15 maart komt meneer Van Diggelen (voor veel leerlingen een ‘oude’ bekende) voor vijf weken de biologiesectie versterken vanwege een kort ziekteverlof van mevrouw Van der Laan. Al haar leerlingen zijn hiervan op de hoogte.
Meneer Van Diggelen neemt twee van de drie lessen in leerjaar 4 en 6 en alle lessen in leerjaar 5 over. Leerlingen uit 1A en 2D kunnen hun lessen zelfstandig voortzetten via het online leermiddel Lesson Up. Biologiedocente mevrouw Quant begeleidt hen hierbij één les per week. Grote dank aan onze (oud-)collega’s voor hun flexibiliteit en we wensen mevrouw Van der Laan alvast een goed herstel toe.

Na de vakantie kunnen wij nog een laatste maand genieten van de inzet en aanwezigheid van conciërge mevrouw Willems. Zij stopt per 1 april. Gelukkig hebben we ook een enthousiaste opvolger kunnen vinden, mevrouw Grip. Zij begint op 3 april.

Vandaag start mevrouw Van Arum. Zij versterkt de biologiesectie en geeft aardrijkskunde aan de onderbouw.

Verder is mevrouw Van Hulsdonk gestart als ondersteuner van het zorgcoördinaat. Zij werkt één dag per week en is te vinden in kantoor 3.09.

Per 1 maart is de taakverdeling in de schoolleiding aangepast. Het doel van de aanpassing is om de organisatie en communicatie beter te stroomlijnen. Vanaf 1 maart is meneer Diem de teamleider voor de onderbouw (klas 1, 2 en 3) en zijn mevrouw Van Duffelen en mevrouw Aalten de teamleiders bovenbouw (klas 4, 5 en 6). Meneer Van Haren wordt teamleider bedrijfsvoering en organsiatie. De teamleiders zijn te vinden op de gebruikelijke plekken.

Vooruitblik activiteiten

Romereis leerjaar 5 - live vanuit Rome

Op het moment dat deze nieuwsbrief verschijnt, lopen onze vijfdeklassers, na hun eerste nacht in het klooster, Rome in voor de echte start van het programma. Terwijl de groepjes van meneer Van den Hurk en mevrouw Adriaanse een aantal bezienswaardigheden in de directe omgeving bezichtigen, zoals het Pantheon, gaan de groepjes van meneer Den Uijl en mevrouw De Been de Tiber over voor een bezoek aan de volkswijk Trastevere. De groepjes van meneer Oome en meneer Verwijmeren beginnen meteen met een van de absolute hoogtepunten: het Vaticaan. Hopelijk staan ze niet al te lang in de rij voor ze op de koepel van de Sint-Pieter van een adembenemend uitzicht kunnen gaan genieten.
Pantheon
Rome Skyline With Tiber River And Vatican,Italy
koepel 2

Camping Camphusianum

De volgende actie van de GDC is Camping Camphusianum van vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april. Vanaf 20.30 uur zijn de reeds aangemelde leerlingen welkom. Tijdens deze avond organiseert de GDC allerlei leuke activiteiten, zoals een escape room, lasergamen, een casino en een echte aula-bioscoop. Wanneer de activiteiten zijn afgelopen, kunnen leerlingen slapen in de aula. Op zaterdag 1 april is er een gezamenlijk ontbijt voordat leerlingen weer naar huis vertrekken.

Terugblik activiteiten

On stage

Het zit er weer op. Al meer dan tien jaar een van de hoogtepunten van ons gymnasiale schooljaar: de talentenshow On Stage! Bijna vijftig leerlingen en leraren stonden driemaal in een uitverkocht theater Peeriscoop. En ook dit keer was het publiek geroerd, enthousiast en verrast door de zang-, dans-, muziek- en zelfs cabaretacts die elkaar in een hoog tempo opvolgden. De show werd ondersteund met professioneel licht en geluid en backstage hielp een leerlingencrew van grimeurs, kaartverkopers, organisatoren en podiumombouwers. We kunnen wederom spreken van een enorm succes!
En voor iedere leerling die is aangestoken door dit bühnevirus: volgend jaar doen we het gewoon weer!
On stage 2
On stage 1
On stage 3

Heel Camphusianum Bakt!

De GDC organiseerde op maandag 13 februari voor de tweede keer Heel Camphusianum Bakt! voor Giro 555. Deze keer werd er €532,50 opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Er waren ook prijzen voor de mooiste en de lekkerste taart. Deze werden gewonnen door respectievelijk Ella Spelbos en Bas van Dijk. We willen alle bakkende leerlingen (en ouders) ontzettend bedanken voor hun bijdrage.

Onze ambassadeur voor Edukans

Onze leerling Joël Vink is in de voorjaarsvakantie afgereisd naar Oeganda om in actie te komen voor Edukans. We zijn er ontzettend trots op dat hij onze school vertegenwoordigde en een fantastisch bedrag ophaalde voor scholieren in ontwikkelingslanden. Joël vertelt in de komende weken op school aan leerlingen en docenten over zijn reis. Je kunt zijn avonturen ook teruglezen via de volgende link: https://joel-vink.inactievooredukans.nl/?fbclid=PAAaa32YW4eRPVkRXAv9URyr5XaD_lNw4hPoGBxMGVUaRZnnAh3j8AgY9rIks
Via deze link kan ook nog gedoneerd worden.

Schaakmiddag

Op 23 februari was er wederom een goed bezochte schaakmiddag.
Elke schaakmiddag wordt er een ranglijst bijgehouden met alle prestaties van de deelnemers. We zien regelmatig flinke opschuddingen in deze lijst. In ieder geval in de onderste helft van de lijst lijkt het niveau van de deelnemers weinig te verschillen.
Afgelopen donderdag zagen we de top 3 het heft in eigen handen nemen. Deze drie heren lijken al niet meer op de ranglijst te letten, maar zijn meer bezig met hoe ze ervoor staan ten opzichte van elkaar. Ze vormden een kleine, onderlinge competitie waarbij ze elk twee partijen tegen elkaar speelden. Hoewel de eerste plek de afgelopen maanden altijd in handen was van Henno of Elof, was afgelopen donderdag Maarten te sterk voor beide heren. Hierdoor liep hij flink veel punten in. Momenteel leidt Henno de ranglijst wel nog steeds. Hoe zou dat na de volgende schaakmiddag zijn?

Let op de posters in de school voor de volgende schaakmiddag. Aanmelden kan het hele jaar door!
schaken 2

Schrijversbezoek klas 2

Dinsdag 21 februari bracht Anna Woltz een bezoek aan onze school. We weten nu dat ze als vijftienjarige scholier al columns schreef voor de Volkskrant, dat haar boeken inmiddels in 25 talen vertaald zijn en dat ze gemiddeld een jaar over het schrijven van een boek doet. Voorafgaand aan het schrijven doet ze namelijk veel onderzoek en ze herschrijft de hoofdstukken net zo lang tot ze helemaal tevreden is. Na afloop konden leerlingen een boek van haar kopen waarin Anna Woltz een persoonlijke boodschap zette.
foto Anna Woltz lln 3a
foto Anna Woltz lln klas 2

Schrijversbezoek klas 4

In het kader van de Boekenweek van Jongeren bezocht schrijver Valentijn Hoogenkamp op 15 februari klas 4. Hij las voor uit zijn boeken Het aanbidden van Louis Claus en Antiboy, die vanzelfsprekend ook op de boekenlijst mogen. Natuurlijk was er ook volop gelegenheid voor leerlingen om vragen te stellen. De gesprekken die ontstonden gingen onder andere over schrijverschap, verbeelding, gender en eenzaamheid. Met een handtekening op de schrijverspilaar bij de lokalen Nederlands kwam een einde aan dit leerzame en interessante bezoek.
Valentijn Hoogenkamp terugblik

Taalkundeolympiade Nederlands bovenbouw - door de ogen van een leerling

Op zaterdag 28 januari zijn wij met twaalf Camphusianen afgereisd naar Leiden om daar mee te doen aan de finale van de taalkundeolympiade. We begonnen met een goed verzorgde lunch. Op een lege maag kunnen we immers niet goed nadenken. Na de lunch bogen wij ons samen met ongeveer tachtig andere deelnemers twee uur lang over drie opdrachten.
De opdrachten waren eigenlijk te moeilijk en het doel was gelukkig ook niet dat we ze allemaal goed hadden, maar dat we zo ver mogelijk kwamen met de denkstappen die gezet moesten worden. Een van de opgaven die we hebben gemaakt, staat in de foto onder dit bericht. Na een welverdiende pauze gingen we opnieuw de collegezaal in voor een nieuwe set van drie opgaven. Toen we om 17.15 uur de zaal uitliepen, waren we het er snel over eens dat deze ronde wat minder moeilijk was dan de eerste. Al met al was het een intensieve, maar leuke dag!
taalkundeolympiade finale

Taalkundeolympiade Nederlands bovenbouw - door de ogen van een trotse docent

Wat een succes was deze taalkundeolympiade voor onze leerlingen: maar liefst drie van onze deelnemers zijn geëindigd in de top 10. Tijdens de prijsuitreiking kregen zij een eervolle vermelding: Matthijs Tang (klas 5) en Rosanne Schol (klas 5) eindigden allebei op de zevende plaats en Dmytro Mistiukevych (klas 5) eindigde op de tiende plaats. Met ongeveer 160 deelnemers is dat een heel knappe prestatie. Gelukkig kunnen alle drie deze deelnemers in leerjaar 6 nog eens proberen om in de top 4 te komen. Als dat lukt, mogen zijn namelijk deelnemen aan de internationale taalkundeolympiade.
Lisa van Wijngaarden (klas 6) eindigde op de 22e plaats en zij won daarnaast een prijs voor de eerste opgave. Lisa had deze opgave het best gemaakt van alle deelnemers.
Fantastisch gedaan allemaal!
Kleinschalig
Begeleiding leerling
Een lerende school