header-nieuwsbrief-2
Nummer 11 - donderdag 6 juli 2023
CamphusianumJunior

Van de rector

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van het schooljaar. Voor de zesdeklassers rest alleen nog de diploma-uitreiking. Voor alle andere leerlingen is de welverdiende zomervakantie begonnen. Afgelopen schooljaar hebben we 111 eersteklassers warm onthaald en opgenomen in onze schoolgemeenschap. Ik heb vooral gelukkige en blije gezichten gezien. Een groot applaus en diepe buiging voor de 78 leerlingen die hun gymnasiumdiploma hebben gehaald en afzwaaien. Jullie hebben een meesterklus geklaard.
Het is weer een mooi schooljaar geweest. Het schooljaar waarin de reizen en excursies na corona weer zijn opgestart. We kijken terug op een jaar vol leerzame momenten en een hoop lol met elkaar. Mooie herinneringen. Geniet van de vakantie!

Calendarium eerste activiteiten schooljaar '23-'24


vrijdag 18 augustus
Augustusnieuwsbrief verschijnt
maandag 21 augustus
Personeelsdag - leerlingen vrij
dinsdag 22 augustus
Introductieprogramma leerjaar 1
Mentoruur + groepsactiviteit leerjaren 2 t/m 6
Bijeenkomst profielwerkstuk leerjaar 6
woensdag 23 augustus
Gezamenlijke opening van het schooljaar
Introductieprogramma leerjaar 1
Start lessen leerjaar 2 t/m 6
dinsdag 5 september Voorlichtingsavond leerjaren 1 t/m 3
dinsdag 12 september
Voorlichtingsavond leerjaren 4 t/m 6
woensdag 13 september t/m vrijdag 15 september Eersteklaskamp

Vooruitblik start schooljaar

Vanaf 14 augustus is het schoolgebouw weer open en vanaf vrijdag 18 augustus is de schoolleiding bereikbaar. Maandag 21 augustus starten we met een personeelsdag en zijn de leerlingen nog vrij.
Op dinsdag heten we onze leerlingen weer welkom op school. De leerjaren 2 t/m 6 zien elkaar bij hun mentor en doen vervolgens een groepsvormende activiteit op het sportveld. Klas 6 heeft deze dag bovendien een PWS-bijeenkomst. Voor klas 1 is er natuurlijk een uitgebreid introductieprogramma.
Op woensdag 23 augustus starten we traditioneel met een gezamenlijke opening van het schooljaar in het auditorium waarbij we onze zesdeklasleerlingen als helden van dit jaar toejuichen. Voor de klassen 2 t/m 5 beginnen op woensdag ook de lessen.
Op vrijdag 18 augustus ontvangen leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) de eerste nieuwsbrief met alle tijden.

Personeelszaken

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan: Ook dit jaar nemen we afscheid van een aantal collega's. Van TOA mevrouw Terlouw was het al bekend, maar ook TOA meneer Waakop Reijers verlaat onze school. We wisten ook al enige tijd dat mevrouw Van der Laan en mevrouw Nolten met pensioen gaan. Zij waren jarenlang bijzonder fijne docenten en collega's en worden deze week in het zonnetje gezet. Wie in korte tijd een prettige collega werd, is mevrouw Aalten. Zij nam een deel van de werkzaamheden van mevrouw Van Duffelen over en heeft dat op een heel natuurlijke en prettige manier gedaan. Volgend jaar start zij als teamleider op een school in Ede. Wat nog niet bekend was, is dat mevrouw Van Duffelen na 24 jaar afscheid neemt van onze school. Ze heeft heel veel rollen vervuld: ze was docent, mentor, leerlingcoördinator en teamleider en stond aan de wieg van het BPS-beleid en de internationalisering. Net als mevrouw Van der Laan en mevrouw Nolten laat zij een mooie tekst achter in onze school. De tekst van mevrouw Nolten wordt vrijdag bekend, maar op de foto's hieronder is te zien dat mevrouw Van der Laan en mevrouw Van Duffelen toelichting geven bij hun spreuken. Mevrouw Spijker is aangenomen als onze nieuwe teamleider bovenbouw.
We danken ook meneer Poortvliet die halverwege dit jaar invloog in de klassieketalensectie. Mevrouw Van der Meer neemt een sabbatical. De sectie klassieke talen wordt daarom volgend jaar aangevuld met oud-collega meneer Derksen en oud-leerling en studente klassieke talen, mevrouw Stoelinga. Ook bij de secties aardrijkskunde en Frans krijgen we er collega's bij: mevrouw Daal en mevrouw Baktit. We wensen alle nieuwe collega's een fijne tijd toe bij ons op school en alle vertrekkende collega's een heel mooie toekomst.

Onderwijs en organisatie

Uitslag eindexamen tijdvak II

Vanmorgen vroeg werd de uitslag van de herexamens bekend en hiermee werd ook bekend dat we vanavond aan 78 leerlingen een gymnasiumdiploma kunnen uitreiken. Van harte gefeliciteerd! Het is altijd jammer dat niet iedereen een goede uitslag te horen krijgt. Sommige leerlingen kiezen ervoor om leerjaar 6 over te doen, terwijl andere leerlingen overstappen naar het VAVO om deelcertificaten te halen. Waar je ook voor kiest: we geloven in jullie en gaan ervan uit dat jullie volgend jaar allemaal een mooi diploma op zak hebben.

Nieuws uit de mediatheek

Het aantal uitleningen van afgelopen schooljaar is: 9512. De topmaanden zijn september, november en januari. Er zijn 259 nieuwe boeken aangeschaft.
We krijgen vaak boekentips van onze leerlingen. Tips voor nieuwe boeken zijn ook komend schooljaar welkom!
Voor iedereen een fijne leesvakantie!

Onderhoud auditorium

Deze zomer wordt er hard gewerkt in het auditorium: Niet alleen wordt de nieuwe huisstijl zichtbaar, maar er worden ook veranderingen doorgevoerd om het auditorium energiezuiniger te maken en om de akoestiek te verbeteren.

Terugblik activiteiten

Ontvangst nieuwe leerlingen

Afgelopen maand ontvingen we onze nieuwe eersteklassers voor een eerste kennismaking met de klas en de mentor. 113 leerlingen mogen zich vanaf nu Camphusiaan noemen, met iets meer jongens (67) dan meiden (46). De eersteklassers zijn afkomstig van 58 verschillende basisscholen en 33 verschillende woonplaatsen. Een mooi divers gezelschap dus. De eerste week na de zomervakantie zijn de introductiedagen. Dan zullen de mentoren van leerjaar 1, mevrouw De Been en de heren Frieke, Oome en Stel, hun uiterste best gaan doen om van hun klas een fijne groep te maken. Een klas waar je jezelf kunt zijn en waar de sfeer zo is dat er goed geleerd kan worden, maar tegelijkertijd ruimte is voor plezier met elkaar. Wij wensen onze nieuwe leerlingen een heel fijne schooltijd toe!

Sport- en speldag

De school heeft een fantastische sportdag achter de rug met heerlijk weer! De kinderen waren heel fanatiek en de leerlingen van klas 5 hebben keurig gefloten. Het verliep allemaal heel sportief. Het spannendste van deze dag was natuurlijk de softbal-battle tussen klas 5 en de docenten. En jawel hoor, de docenten hebben deze wedstrijd voor het eerst gewonnen! De winnende klassen van de sportdag waren klas 1C, klas 2B, klas 3A en klas 4C. Voor hen stond een heerlijke traktatie klaar. Iedereen ontzettend bedankt voor de leuke dag!

Walibi

Het was heel even balen gisterenochtend, toen het KNMI 'code rood' voor Flevoland uitvaardigde en we noodgedwongen het leerlinguitje moesten annuleren. Later op de dag maakte Walibi zelf bekend het park te sluiten en dat gekochte toegangskaarten geldig blijven. We gaan in samenspraak met de busmaatschappij op zoek naar een nieuwe datum en proberen een oplossing te vinden voor de gemaakte kosten. Meer informatie hierover leest u in de augustusnieuwsbrief.

Schoolvoetbaltoernooi

Op 9 juni vond het schoolvoetbaltoernooi plaats. Al onze leerlingen hebben een sportieve en gezellige middag gehad, maar de middag van het meidenteam dat hier op de foto staat, kon niet helemaal meer stuk. Het team behaalde een mooie tweede plaats.

Start profielwerkstuk leerjaar 5

Maandag 26 juni was het startmoment van het profielwerkstuk (PWS) voor de leerlingen van leerjaar 5. Elke leerling voert in het examenjaar, meestal samen met een medeleerling, zelfstandig een onderzoek uit dat past binnen het gekozen profiel: het profielwerkstuk. Voor het werk aan het PWS staat 80 (klok)uur per leerling. Het doel van dit startmoment was om de leerlingen een onderwerp voor hun PWS te laten kiezen, een medeleerling te zoeken met wie ze het onderzoek gaan uitvoeren en een docent bereid te vinden om het PWS te begeleiden. Na een centrale voorlichting kregen de leerlingen de gelegenheid om met elkaar en met docenten te brainstormen over geschikte onderwerpen. Voorop staat dat het PWS-onderwerp gekozen wordt vanuit interesse. Leerlingen hebben met het PWS de kans om aan iets te werken wat ze fascineert en waar ze graag tijd aan willen besteden. De onderwerpen van dit jaar zijn weer origineel en interessant: van energie uit vulkanen tot plastische chirurgie en van de politieke voorkeuren in het noorden van Frankrijk tot het organiseren van een groepsreis naar Nepal.

Examenborrel

14 juni was daar dan eindelijk de uitslag van het examen. Om 15:30 u kwamen de eindexamenkandidaten naar school om hun cijferlijst te ondertekenen. Inmiddels stonden op de vierde verdieping de (alcoholvrije) bubbels en petitfourtjes klaar en om 16:15 u toostten we met mevrouw Van Duffelen op de uitslag. Natuurlijk was er ook een warm en bemoedigend applaus voor de leerlingen die nog een herkansing moesten maken en voor de gezakte leerlingen. Daarna was er gelegenheid om de geslaagden te feliciteren en gezellig bij te praten. Dit jaar waren ook opvallend veel vijfdeklassers aanwezig op de examenborrel, omdat zij als versneller dit jaar al een vak succesvol hadden afgerond met een Centraal Eindexamen. Dank aan de conciërges en aan Renske den Uil (klas 4) voor alle hulp bij de organisatie.

U-talent

Vandaag ontvangen zij hun diploma: Maarten Hartkoren, Daniek Hobo, Conner Hof, Emma Verstegen en Lisa van Wijngaarden. Zij hebben niet alleen het gewone schoolprogramma gevolgd, maar namen de afgelopen twee jaar ook deel aan het U-Talentprogramma aan de Universiteit Utrecht. Ze hebben modules op de Campus gevolgd en hun profielwerkstuk (thesis) uitgevoerd met hulp van onderzoekers. Ze hebben dit prachtig afgerond met goede feedback en uitstekende beoordelingen van hun begeleiders. Grote klasse! Op 30 maart namen deze getalenteerde en enthousiaste leerlingen hun getuigschrift in ontvangst. Toen stond dat niet in de nieuwsbrief, maar vandaag zetten we ze graag nog even extra in het zonnetje. Aankomend jaar werkt Femke Donker aan haar thesis en start er weer een nieuwe club vijfdeklasleerlingen starten met het U-Talentprogramma.

Nationale eindronde IJSO

Op 16 juni heeft Thijs Muilwijk (3A) deelgenomen aan de nationale eindronde van de International Junior Science Olympiad (IJSO). Inzet was het bereiken van de internationale eindronde, die eind december zal plaatsvinden in Bangkok. De dag begon met een theoretische toets en in de middag volgden er drie practica, één voor elk van de vakken biologie (testen of bacteriën grampositief of gramnegatief waren), natuurkunde (trillingstijd van een staaf aan rubberen bandjes bepalen en variëren) en scheikunde (stoffen identificeren aan de hand van stofeigenschappen). Bij de prijsuitreiking kreeg iedereen een medaille, een certificaat en een leuke prijs. Helaas is Thijs niet bij de top 6 geëindigd, maar hij heeft wel een interessante en uitdagende ervaring gehad