header-nieuwsbrief-2
Nummer 2 - vrijdag 8 september 2023
CamphusianumJunior

Van de rector

Het is inmiddels ruim twee weken geleden dat we elkaar en de nieuwe eersteklassers een warm welkom heetten in het auditorium. Niet alleen voor de eersteklassers, maar ook voor de zesdejaars is dit een bijzonder moment. Traditiegetrouw betreden zij onder luid gejuich en applaus van hun schoolgenoten het auditorium. Ik vind dit altijd een van de mooie, betekenisvolle momenten van ons schooljaar. Voor wie het schoojaar ook mooi begon, was meneer Den Uijl. Hij werd winnaar van de verkiezing 'Docent van het jaar'. Sven Verspui van de leerlingenraad reikte de prijs aan hem uit.
Inmiddels zijn de introductiedagen voorbij en zijn de reguliere lesweken gestart. Vandaag en maandag werken we vanwege de warmte met een 35-minutenrooster. Geniet van het nazomerweer!

Daan van Bree

Opening schooljaar

Calendarium t/m 6 oktober


dinsdag 12 september
Ouderavond leerjaar 3 en 4
Inloop vanaf 19.00. Start 19.30
woensdag 13 t/m vrijdag 15 september Eersteklaskamp
dinsdag 19 september
Ouderavond leerjaar 5 en 6
Inloop vanaf 19.30. Start 20.00
woensdag 20 september Studiedag - leerlingen vrij
dinsdag 26 september na het 5e lesuur Activiteit decanaat leerjaar 5
woensdag 27 september Schoolfotograaf
donderdag 28 september na het 5e lesuur Activiteit decanaat leerjaar 5
vrijdag 29 september
GGC-feest van 20.30 tot 00.30

Onderwijs en organisatie

Toestemming gebruik foto's en NAW-gegevens aangeven in SOM

In de webvariant van SOM (dus niet in de SomToday-app) kunnen ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen onder de zestien jaar en leerlingen vanaf zestien jaar toestemming geven voor het gebruik van foto's en NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats). Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanleveren van de NAW-gegevens aan de schoolfotograaf of het plaatsen van foto's in de nieuwsbrief.
Wij zijn ermee geholpen als ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen in SOM aangeven of school deze gegevens wel of niet mag gebruiken. Vandaar onze vraag of iedereen daar dit weekend eens naar wil kijken. De keuze kan op elk moment aangepast worden.

Telefoontassen

Iedereen gunt leerlingen en docenten een leeromgeving waarin leerlingen zich kunnen concentreren en betrokken kunnen zijn. Daarom buigt een werkgroep zich over de vraag wat dit betekent voor de regels over telefoongebruik in school. In de werkgroep zitten ook leerlingen en ouders. De nieuwe regels gaan uiterlijk 1 januari in. Tot de nieuwe regels ingaan, is de afspraak dat alle leerlingen de telefoons tijdens de lessen in de telefoontas opbergen. We zien dat de meeste leerlingen zich goed aan de nieuwe regel houden. Houd dit vol en help elkaar aan de nieuwe regel herinneren als dat nodig is.

Schoolfotograaf

Op woensdag 27 september komt de schoolfotograaf voor het maken van pasfoto's en groepsfoto's. Effen kleding in een sprekende kleur komt mooi uit op de foto. Zwarte en witte kleding doen dat juist niet. Als je hier rekening mee houdt en je leukste lach opzet, wordt je foto vast een plaatje.

Aanpassingen auditorium

Zoals jullie wellicht gemerkt hebben is er flink verbouwd aan het auditorium. Als laatste ruimte in de school is ook hier ledverlichting geïnstalleerd. Daarnaast zijn geluiddempende panelen aangebracht om de akoestiek te verbeteren. Een hele verbetering tijdens de pauzes en presentaties.

Eerste klas in een nieuwe jas

We hebben hard gewerkt aan het vernieuwen van het programma voor leerjaar 1. Met minder verschillende docenten, meer tijd met je mentor en plannen met onze eigen schoolagenda.
Ook beschikken alle eersteklasleerlingen over een eigen laptop. Op dit moment worden de laatste laptops geleverd en lossen we opstartprobleempjes op. Loopt dit bij uw zoon of dochter niet goed, dan kan hij/zij hierover contact opnemen met de mentor. De komende weken gaan we de laptop intensiever inzetten in de les.

Nieuws uit de mediatheek

Tijdens de introductiedagen hebben we alle eersteklasleerlingen ontvangen in de mediatheek. De leerlingen kregen een korte introductie en daarna zijn ze aan de slag gegaan om zich aan te melden op het computernetwerk en bij SOM.
Later in het jaar zien we de klassen terug voor een uitgebreidere ontmoeting.
De mediatheek is alle lesdagen geopend van 8.15 tot 16.15 en iedereen is van harte welkom.
De collectie van de mediatheek is te vinden op onze schoolsite via: organisatie/downloads/link mediatheek catalogus.
De leerlingen kunnen de collectie ook bekijken via de Aura Library app. Via deze app kunnen ze ook boeken reserveren.

CamphusianumJunior


De inschrijving voor CamphusianumJunior is weer geopend! Het Gymnasium Camphusianum is voor alle broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, buurjongens en -meisjes die in groep 7 of 8 zitten, misschien naar het vwo gaan en toe zijn aan wat meer uitdaging of verdieping. Er kan uit zes verschillende modules gekozen worden, bijvoorbeeld klassieke taal & cultuur en robotica. Op de website is meer te lezen en daar is ook het inschrijfformulier te vinden.

Vooruitblik activiteiten

GGC-feest

Op 29 september organiseren de GGC en de GDC het Wild Wild West-feest. Er zijn speciale optredens van DJ Kick-Off, onze eigen draaiers en de schoolband Ad Vena. Het feest begint om 20.30 en duurt tot 00.30. Binnenkomen kan tot 22.00. Het thema is 'wild, wild west'. Trek je mooiste verentooi, cowboyhoed, sheriff-outfit of gevangeniskostuum uit de kast!
De kaartverkoop vindt plaats op donderdag 21 september, vrijdag 22 september en maandag 25 september in de grote pauze bij het leerlingenbalkon. Een kaartje kost 5 euro en er kan alleen gepind worden: contant geld wordt niet aangenomen. Aan de deur op de avond zelf kost een kaartje 7,50.

Dies Natalis

Onze school bestaat dit schooljaar 140 jaar. Daarom vieren we ons 28ste lustrum. Een lustrumjaar betekent extra feest! Rond de verjaardag vertellen we jullie hoe we het lustrumjaar vormgeven. Een ding staat al vast: bij een lustrum hoort traditiegetrouw een reünie. Deze vindt plaats op zaterdag 11 november op de Vroedschapstraat. We hopen dat heel veel oud-leerlingen, oud-collega's en collega's onze school op die dag weten te vinden. Natuurlijk kunnen alumni die dag lesjes bijwonen van docenten en oud-docenten.

Eersteklaskamp

Op woensdagochtend 13 september zullen 113 eersteklasers met gezonde spanning, maar vooral heel veel zin, de bus instappen op weg naar Sint-Michielsgestel. Ze ondernemen drie dagen lang allerlei activiteiten om elkaar beter te leren kennen en om herinneringen te maken voor het leven. Alle ouders en leerlingen uit leerjaar 1 hebben de afgelopen week de benodigde informatie ontvangen. In de volgende nieuwsbrief laten we een mooie terugblik zien.

Terugblik activiteiten

Walibi

Op de eerste vrijdag na de vakantie vond het uitje naar Walibi plaats. Het uitje werd voor de vakantie afgelast, omdat het KNMI code rood uitgaf. Het afgelasten bleek een goede zet, want het weer was toen zo onstuimig dat Walibi die dag al voor het middaguur de parkdeuren sloot. Op 25 augustus trokken er ook een paar fikse buien over Biddinghuizen, maar gelukkig was het een groot deel van de tijd droog en zonnig en genoten 360 leerlingen en hun begeleiders van een leuke en spectaculaire dag.

Start masterclasses klas 1

Op dinsdag 29 augustus startten onze eersteklassers met de eerste ronde van de masterclasses. Tijdens de introductiedagen hoorden ze van hun mentor bij welke masterclasses ze in ronde 1 en ronde 2 zijn ingedeeld. Het is gelukt om alle leerlingen bij twee van de keuzes uit hun top-3 te plaatsen, dus we verwachten dat de leerlingen veel plezier zullen beleven aan dit keuzeprogramma. Klas 1 volgt dit jaar twee van de volgende masterclasses: AI en de wet, Aziatische taal en cultuur, basketbal, cartografie, dans, judo, retorica, rugby en flagfootball en vergroen. In het tweede semester volgen de masterclasses voor leerjaar 2.

Studiekeuze klas 5

Klas 5 maakte op de eerste donderdag van het schooljaar een vliegende start met hun studiekeuze. Het oude studie- en profielkeuzesysteem (DeDecaan.net) heeft plaatsgemaakt voor de StudiekeuzeApp van LyceoLOB. Hierin maken leerlingen opdrachten die de studiekeuze ondersteunen. Op dinsdag 26 en donderdag 28 september leggen alle leerlingen van klas 5 vanaf 13.00 uur twee bedrijfsbezoeken af. Ruim vijftig bedrijven en organisaties uit de regio Gorinchem openen dan hun deuren om vwo 5-leerlingen van Lyceum Oudehoven, Fortes Lyceum, Gomarus Scholengemeenschap, het Heerenlanden en onze school te verwelkomen en te informeren over hun hbo- en wo-functies.