U bevindt zich op:   Home  »  Lustrum 135  »  LustrumVerslag 135

LustrumVerslag 135


Indrukwekkend lustrumtoneel van het Gymnasium Camphusianum

Het Gymnasium Camphusianum bestaat 135 jaar. Onderdeel van de viering van het 27e lustrum was de opvoering van het toneelstuk Mephisto van Klaus Mann. Geen stuk voor feestelijk jubileumtoneel. Mephisto toont de armoede van Duitsland in de jaren ’20 en ’30 en het opkomend nationaal socialisme van Hitler. Tegen die achtergrond maakt een groep van acteurs in Hamburg keuzes in veranderende tijden. Hoe moeilijk kan dat zijn, als de wereld om je heen waanzinnig wordt. Wat zou jij doen?

Een gezelschap van leerlingen en docenten bracht het stuk professioneel op de planken. Ademloos genoot het publiek in De Vijf Zinnen van de indrukwekkende opvoering onder leiding van de Camphusiaanse huisregisseur Marian van der Leeuw. Een bijzonder en prachtig cadeau voor het jarige Gymnasium.


Camphusianum viert 135e verjaardag!

Op 24 september 1883 opende het Stedelijk Gymnasium in de binnenstad van Gorinchem zijn deuren. De eerste lessen werden gegeven aan 17 jongens. Gisteren vierde het Gymnasium zijn 135e verjaardag en opende daarmee het 27e lustrum. Ca. 750 leerlingen en personeelsleden zorgden voor een kleurrijke luchtfoto, een traktatie was hun beloning.
In 1955 verhuisde de school vanuit de Zusterstraat naar Sparta en de school kreeg een nieuwe naam: Gymnasium Camphusianum. Beroemd Gorcums dichter en predikant Dirck Rafaëlszoon Camphuysen, oud-leerling van de Latijnse school (1600-1879), werd de schoolpatroon van het Gymnasium, als symbool van het streven naar eenheid en samenwerking, ondanks verschil in opvatting of overtuiging.
In 2005 nam het Camphusianum zijn intrek in het nieuwe gebouw aan de Vroedschapstraat.
De school floreert als zelfstandig gymnasium (een van de 40 in Nederland) en is Begaafdheidsprofielschool voor stad en wijde regio.
Een uitgebreid lustrumprogramma volgt in het lopende schooljaar, met een reünie voor oud-leerlingen en oud-docenten op zaterdag 10 november a.s., een Teacherconference in februari 2019 en een lustrumdriedaagse in juni 2019.