CamphusianumJunior
Alvast meedraaien op het gymnasium?!
Wat is CamphusianumJunior?
CamphusianumJunior is een programma voor gemotiveerde leerlingen uit groep 7 en 8 die een VWO-advies hebben (of zullen krijgen) en die toe zijn aan een extra uitdaging. De leerlingen zullen zich wekelijks verdiepen in een specifiek onderwerp. Dit in tegenstelling tot onze doemiddag en -ochtend waar zij soms maar één lesje per onderwerp kregen. Zij krijgen nu hoorcolleges maar gaan ook actief met het onderwerp aan de slag of doen onderzoek.
Leerlingen zijn gemotiveerd om extra uitgedaagd te worden en vinden het leuk om anderhalf uur per week op het Gymnasium Camphusianum les te krijgen. Er wordt van de leerlingen het volgende gevraagd: zelfstandigheid, goed kunnen samenwerken, een brede interesse en vooral een grote mate van nieuwsgierigheid naar nieuwe kennis.
Welke modules zijn er?
Een module bevat 7 lessen. Ronde II start vrijdag 24 januari 2025. De modules waar uit gekozen kan worden zijn: Robotica, Schaken, Klassieke taal & cultuur, Natuurkunde, Scheikunde, Sterrenkunde, Aerospace Engineering, Oude Beschavingen en Debatteren. Onder algemene informatie, staat een omschrijving van elk van de modules.
Aanmelden
De aanmelding voor ronde II van het schooljaar 2024-2025 is gesloten!
In de week van 13 januari ontvangen leerlingen bericht over plaatsing.
Ouders/ verzorgers geven hun kind op via het formulier op deze pagina. De basisscholen dienen door ouders/ verzorgers op de hoogte gebracht te worden van plaatsing van de leerlingen. Leerlingen uit groep 8 krijgen voorrang bij plaatsing. Leerlingen die in de eerste ronde zijn uitgeloot, krijgen voorrang bij de tweede ronde. Echter, niet automatisch bij de module van de eerste keuze. Deelname aan CamphusianumJunior staat geheel los van de aanmeldingsprocedure voor nieuwe leerlingen.
Algemene informatie
De lessen vinden plaats op vrijdagochtend, van 8.30 uur tot 10.00 uur
In een enkel geval kan worden afgeweken van deze lestijden. Leerlingen kunnen deelnemen aan één module per half jaar. Leerlingen mogen per jaar twee modules volgen.
Data ronde I: vrijdag 11/10, 18/10, 8/11, 15/11, 22/11, 29/11 en 6/12 van 08:30 – 10:00 uur
Data ronde II: vrijdag 24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 21/2, 7/3 en 21/3 van 08:30 – 10:00 uur
24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 21/2, 7/3 en 21/3 van 08:30 – 10:00 uur
Natuurkunde
Wil jij meer leren van de wereld van Natuurkunde en ben je geïnteresseerd in niet alleen de normale onderwerpen zoals, krachten, beweging en elektriciteit, maar ook in de complexere onderwerpen zoals astrofysica (natuurkunde in de ruimte) en deeltjesfysica (natuurkunde voor deeltjes)? Reis dan mee door de natuurkundige wereld van groot naar klein. We behandelen onder andere hoe de zon werkt, hoe het zonnestelsel eruitziet, hoe zwarte gaten werken en hoe ze ontstaan, maar ook de werking van krachten en beweging. Atomen en moleculen en de deeltjes waar zij uit bestaan komen ook aan bod.
Klassieke Taal & Cultuur
Wil je weten waar onze taal vandaan komt? Hoe de Olympische spelen zijn ontstaan? En waarom het Colosseum is gebouwd? Dan is deze module zeker wat voor jou! In de lessen ga je je in deze en vele andere vragen verdiepen en aan de hand van verschillende uitdagende opdrachten de antwoorden ontdekken! Na het volgen van deze module zal je merken dat sporen van de klassieke cultuur in ons dagelijks leven nog altijd te zien zijn.
Robotica
In groepjes van 4/5 leerlingen ga je aan de slag met een opdracht: Robots op snelheid, robots en worstelen of Robots en een parcours. Alle 3 de keuzes kunnen tot een competitie leiden. Bouw je Robot en word winnaar in jouw competitie!
LET OP: deze module kan niet samen met scheikunde gekozen worden.
Scheikunde
Bij scheikunde onderzoek je hoe alles je om je heen is opgebouwd uit atomen en moleculen. Dat klinkt moeilijk, maar van H2O (water) en CO2 (koolzuurgas of koolstofdioxide) heb je vast wel eens gehoord. In deze module zorgen we ervoor dat het op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd met allerlei leuke proefjes! Veiligheidsbril op, en go!
LET OP: deze module kan niet samen met robotica gekozen worden
Debatteren
Wil jij beter leren spreken voor een groep, leren luisteren naar anderen en misschien zelfs je ouders overhalen met goede onderbouwde argumenten? Dan is debatteren misschien wel iets voor jou! In een lessenreeks van 8 weken leren wij jullie bijvoorbeeld hoe je een Lagerhuis debat voert, hoe je een overtuigende houding kan aannemen en hoe je ervoor zorgt dat mensen naar je luisteren. En nog veel meer! Na het volgen van deze module zullen je ouders versteld staan hoe snel je een discussie van hen hebt gewonnen!
Sterrenkunde
Ben jij klaar om op ontdekkingsreis te gaan door het heelal? Tijdens onze sterrenkundelessen duik je in de fascinerende wereld van sterren, planeten en zwarte gaten. Je leert hoe het universum werkt en ontdekt mysteries die wetenschappers nog steeds proberen op te lossen. Maak je klaar om de geheimen van de ruimte te ontrafelen, en wie weet word jij wel de volgende astronaut of sterrenkundige.
Schaken
Acht pionnen, twee paarden, twee lopers, twee torens, een dame en de koning. Wit en zwart. Een bord met 64 vakjes… En er kan geschaakt worden. Wil jij deze eeuwenoude denksport leren? Of kun je al schaken en wil je beter worden? Laat je hersens kraken en wie weet word je ooit nog eens een grootmeester,
Oude Beschavingen
Ben jij geïnteresseerd in culturen en volken van lang geleden? Denk aan de Azteken, de Egyptenaren, de Mesopotamiërs, maar ook de Grieken, Romeinen en Chinezen. Hoe leefden ze? Welke taal spraken en schreven ze? Wat zien we er vandaag de dag nog van terug? Welke bouwwerken lieten ze na? Je leert het in deze gevarieerde module!
Aerospace Engineering
oftewel luchtvaarttechniek. Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe zoiets zwaars als een vliegtuig kan blijven vliegen en in de lucht blijft? Dit is een module met soms pittige stof en formules, maar ook lekker praktisch aan de slag door een eigen vliegtuig te bouwen. Ready for take off!
De lessen vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum. Het Gymnasium Camphusianum ligt op 8 minuten lopen van station Gorinchem.
Maximaal 20 leerlingen per module.
Bij scheikunde, robotica en schaken maximaal 14 leerlingen
Robotica en scheikunde kunnen niet samen gekozen worden.
Indien er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, krijgen leerlingen uit groep 8 voorrang. Zo nodig wordt er geloot.
Het vervoer van en naar het Gymnasium Camphusianum valt onder de zorg en verantwoordelijk-heid van de ouders en/of de basisschool.
Voor deelname aan dit project is zowel de toestemming van de ouders als van de basisschool vereist. Als een leerling aangemeld wordt, gaan wij ervan uit dat de basisschool hiervan op de hoogte is en toestemming voor deelname verleent.
De aanmelding voor het schooljaar 2024-2025 is gesloten.
Wil jij, of je leerkracht, meer weten? Stuur dan een e-mail naar de teamleider onderbouw, Christiaan Diem, via cdiem@stichtingovo.nl