Iedereen met een VWO-advies is van harte welkom op onze school!

Laten we beginnen met de overeenkomst: het zijn alle drie VWO-scholen, oftwel scholen voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Met andere woorden, deze scholen leiden je op voor een vervolgstudie aan de universiteit of de hogeschool. Het eindexamen op al deze scholen is voor alle vakken gelijk. Op het gymnasium doe je daarnaast ook nog in Latijn en/ of Grieks eindexamen.

Latijn en Grieks vormen voor heel veel moderne talen de basis. Door het volgen van deze klassieke talen ontdek je de overeenkomsten tussen de meeste moderne talen die gesproken worden. Daarmee begrijp je bijvoorbeeld beter hoe Frans, Engels en Duits in elkaar steken en leer je deze talen makkelijker.
Onze democratie, onze cultuur en onze wetenschap hebben hun wortels in de klassieke oudheid. Bij Latijn en Grieks wordt hier veel aandacht aan besteed. Zodoende snap je de wereld om je heen steeds beter. Een bijkomend voordeel van het vertalen van oude teksten, verhalen en mythes is dat je ook leert om analytisch te denken. Die eigenschap gaat heel goed van pas komen bij alle andere vakken en ook je vervolgstudie.

Op het Camphusianum zitten allemaal leerlingen op hetzelfde schoolniveau. Omdat we alleen met gymnasiasten zitten, is onze school niet zo groot. Hierdoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Een gymnasiast is een leerling met VWO-advies die het (meestal) leuk vindt om te leren. Je bent nieuwsgierig en leergierig. Een gymnasiast is geïnteresseerd in de wereld om hem heen en vraagt zich af waarom de wereld met alle mensen en dingen is zoals die is.

In leerjaar 1 krijg je aardrijkskunde, art&design, biologie, drama, Engels, Frans, geschiedenis, Latijn & Grieks, lichamelijke opvoeding, Nederlands, muziek en wiskunde. Daarnaast heb je een mentoruur en een uur voor studievaardigheden. Op dinsdagmiddag heb je een keuzeprogramma bij de Masterclasses.

Dat valt reuze mee! Er komt elk schooljaar wel een beetje meer bij, maar je wordt door je mentor en de docenten goed begeleid om het onder de knie te krijgen. Bij veel vakken is er voldoende tijd om je huiswerk in de les te maken. Wij vinden het namelijk ook heel belangrijk dat er voldoende tijd over blijft voor je hobby’s, de sporttraining, muziekles of een bijbaantje.

Onze leerlingen komen van heinde en verre. Ongeveer een derde van de leerlingen komt uit Gorinchem. Wij hebben leerlingen uit alle plaatsen van Geldermalsen en Culemborg in het oosten tot aan Hendrik-Ido-Ambacht in het westen. En van Groot-Ammers en Ameide in het noorden tot aan Hank en Wijk en Aalburg in het zuiden. Veel van onze leerlingen komen als enige van hun basisschool op de fiets of met het OV naar Gorinchem. Hierdoor is het voor veel leerlingen in het begin even spannend. Wij plaatsen leerlingen uit dezelfde regio bij elkaar, waardoor je samen kunt reizen en al heel snel nieuwe vrienden gaat maken.

Op het Camphusianum is de jouw mentor heel erg belangrijk. Hij helpt je met je weg in de school te vinden. Samen met jouw vakdocenten houdt hij in de gaten of het leren goed gaat. Ook kun jij bij hem of haar terecht als je thuis of op school niet zo lekker in je vel zit. Jouw mentor wordt daarbij geholpen door buddies. Dit zijn leerlingen uit de vierde of vijfde klas die een opleiding hebben gevolgd om leerlingen uit de eerste klas met alle dingen die er in je eerste jaar op je pad komen te helpen. We hebben ook een docent die lessen studievaardigheid geeft. Mocht je om de een of andere reden wat extra uitleg of ondersteuning nodig, kijken we samen met de leerlingcoördinator of zorgcoördinator wat er nodig om jou te helpen.

Jazeker! In november en februari kunnen leerlingen van groep 7 en 8 naar de doe-ochtend voor OVO-scholen, of een van de doemiddagen voor de overige basisscholen. Je krijgt dan les in drie vakken. Omdat het programma in november anders is dan in februari kun je dus twee keer terecht.
Heel leuk zijn de lessen van Camphusianum Junior.

Er zijn twee avonden waarop je samen met je ouder(s) of verzorger(s) speciaal naar school komt om je in te schrijven. Een docent houdt dan een kort gesprekje met je, zodat we elkaar al een beetje leren kennen. Hier vind je meer informatie en het inschrijfformulier dat je uitgeprint mee moet nemen. De basisschool stuurt verder alle informatie digitaal door.

De teamleider van leerjaar 1, de heer C.L. Diem, is bereikbaar via c.diem@camphusianum.nl of via het telefoonnummer van school voor het beantwoorden van alle vragen.